21 Октомври 2021четвъртък18:28 ч.

Датата

/ брой: 105

автор:Дума

visibility 85

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА ЗАЩИТА НА ДЕЦАТА - ЖЕРТВИ НА АГРЕСИЯ. Отбелязва се от 1983 г. по решение на Общото събрание на ООН. Поводът е бомбардировка на жилищни квартали на Бейрут, Ливан (1982 г.), при която загиват деца.


1880 - СЪЗДАДЕНА Е НАЦИОНАЛНАТА НИ ВАЛУТА. На тази дата Второто Обикновено Народно събрание приема Закон за правото на резание монети в Княжеството, а на следващата година са отсечени и първите монети. Името на националната валута български лев произхожда от левъ - остаряла форма на думата "лъв", употребявана през ХIХ в. БНБ започва да емитира банкноти през 1885 г. (на снимката - първата българска банкнота, чийто оригинал се съхранява в Историческия музей в Габрово).


1886 - В ГАБРОВО ИЗЛИЗА БР.1 НА В. "РОСИЦА", ПЪРВИЯТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ВЕСТНИК В БЪЛГАРИЯ. Негов редактор е Евтим Дабев (1864-1946), журналист и социалист. За първи път във в. "Росица" се публикуват материали със социалистическа насоченост. Вестникът излиза до 24 декември 1886 г. Роденият в Габрово Дабев (на снимката) се смята още за пръв преводач и издател на марксистка литература у нас.


1917 - ЗА ПЪРВИ ПЪТ СА ВРЪЧЕНИ НАГРАДИТЕ "ПУЛИЦЪР". Университетът Кълъмбия (САЩ) удостоява с престижните отличия върхови постижения в литературата, журналистиката, музиката и драмата. Те носят името на Джоузеф Пулицър - издател, редактор и журналист, утвърдил с изданията си нови стандарти в журналистиката. През 1904 г. той писмено заявява желанието си за създаване на подобна награда, която да поощрява най-добрите творци от съответните жанрове. Наградите се присъждат всяка година в 21 категории. Сред известните носители са Джон Кенеди - за биография, Ърнест Хемингуей, Маргарет Мичъл, Уилям Фокнър, Едуард Олби - за художествена литература, и др.


1926 - В ИСТАНБУЛ СЕ РАЖДА КОНСТАНТИН КОЦЕВ, БЪЛГАРСКИ АКТЬОР (УМИРА 2007 г.). Любимец на няколко поколения. Един от основателите и дългогодишен актьор на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов". Играл е в ДТ "Адриана Будевска" в Бургас и в Театър "София". Известен с ролите си в над 40 игрални филма, сред които "Две победи", "Топло", "Бялата стая", "Инспекторът и нощта", "Случаят "Пенлеве", "Няма нищо по-хубаво от лошото време" и др. Последната му филмова роля е в "Рапсодия в бяло".


1930 - В КЪРДЖАЛИ СЕ РАЖДА ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ, ВЕТРОХОДЕЦ (УМИРА 1980 г.). Основава първия софийски яхтклуб "Академик" - на Горни Пасарел, и яхтклуб "Порт Варна", който след смъртта му носи неговото име. С яхтата си "Кор Кароли" извършва самостоятелно околосветско плаване за 202 денонощия, влязло в Книгата на Гинес. Почетен гражданин на Варна и Кърджали. Почетен спортист номер 1 за 1977 г., удостоен със званието "Герой на НРБ".

„Галъп“: Румен Радев има шанс да спечели на първия тур

автор:Дума

visibility 144

ЦИК успокои: Без зелен сертификат за гласуване

автор:Дума

visibility 177

„Демократична България“ иска КСНС заради COVID кризата

автор:Дума

visibility 147

ЕК призова държавите да махнат данъците върху енергията

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 202

Чуждите инвестиции се сринаха с 60%

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 202

Няма да получим аванс по Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 202

"Булгартрансгаз" иска евросубсидия да разшири хранилището си

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 202

Франция удължава зелените пропуски до август 2022-а

автор:Дума

visibility 210

България е четвърта по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 202

ЕК: София и Скопие спешно да разрешат спора си

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 202

Вишеград е срещу ценовата политика на Брюксел

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 202

Харакири

автор:Велиана Христова

visibility 406

/ брой: 202

Все сме трън на всички заради Македония

автор:Христо Георгиев

visibility 519

/ брой: 202

Да дразниш Дракона

visibility 389

/ брой: 202

Спекулативно време

автор:Лозан Такев

visibility 204

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ