20 Юни 2021неделя21:38 ч.

Памет

Датата

/ брой: 85

автор:Дума

visibility 82

1818 - РАЖДА СЕ КАРЛ МАРКС, НЕМСКИ ФИЛОСОФ И ИДЕОЛОГ (УМИРА 1883 Г.). Много често е описван като една от най-влиятелните личности на човечеството, виден критик на капитализма. Създател на диалектическия и историческия материализъм. Според него пролетариатът като най-многобройна класа, лишена от собственост върху производствените средства, е единствено достойната и способна да управлява обществото класа. Основното му икономическо произведение е "Капиталът" (I т. - 1867 г., II и III т. - 1884 г., под редакцията на Фридрих Енгелс). Той е организатор и активен участник в Първия интернационал, както и дългогодишен съратник на Фридрих Енгелс. Неговите идеи намират приложение през XX век, когато са основани редица социалистически държави.

1846 - РАЖДА СЕ ХЕНРИК СЕНКЕВИЧ, ПОЛСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1916 Г.). Носител на Нобелова награда за литература през 1905 г. Автор на исторически романи, популярни и до днес - "С огън и меч", "Пан Володиовски", "Потоп", "Quo vadis?", "Кръстоносци". По тях са създадени редица филми.

1876 - ОТПЕЧАТАН Е БРОЙ ПЪРВИ НА В. "НОВА БЪЛГАРИЯ", ОСНОВАН ОТ ХРИСТО БОТЕВ. Вестникът излиза до 22 април 1877 г. Ботев редактира само първия му брой. В бележка "Нужно обяснение" той формулира задачата на вестника: "... Освен физическа сила народът трябва да излиза и със своето морално оружие (журналистиката е едно от първите средства на революцията)..."

1921 - КОКО ШАНЕЛ ПРЕДСТАВЯ ЛЕГЕНДАРНИЯ ПАРФЮМ "ШАНЕЛ №5". Известната френска модна дизайнерка революционизира женската мода с включване на мъжки елементи. Определят я като пионер, една от най-влиятелните фигури в модата на ХХ в. Шанел е дизайнерът, който пръв излиза с парфюм, който носи името на дизайнера. "Шанел №5" е класика в жанра и до днес.

1925 - СЪС ЗАКОН В БЪЛГАРИЯ СА СЪЗДАДЕНИ ПЪРВИТЕ ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ ТРУДОВИ БОРСИ и са предвидени временни компенсации при безработица.

1930 - АНГЛИЧАНКАТА ЕЙМИ ДЖОНСЪН ПРИДОБИВА СВЕТОВНО ПРИЗНАНИЕ, КАТО СТАВА ПЪРВАТА ЖЕНА, ЛЕТЯЛА САМА ОТ АНГЛИЯ ДО АВСТРАЛИЯ. Нейният самолет "Jason" от този полет може все още да се види в Научния музей в Лондон. Тя лети във Втората световна война в Спомагателния въздушен транспорт, като загива при полет за връщане на самолет в базата.

1948 - СЪЗДАДЕН Е ПФК ЦСКА. Историята на Централния спортен клуб на армията е свързана със споразумението между футболистите на "Септември" и физкултурния колектив "Чавдар" за обединение под името "Септември" при ЦДВ. На 5 май се подписва учредителният договор и това става рождена дата на дружество "Септември" при ЦДВ. Днес в Музея на спортната слава на ЦСКА се съхраняват над 1000 приза, от които близо 150 са от футбола.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 882

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 5969

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ