27 Февруари 2021събота18:50 ч.

Памет

Датата

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 470

1736 - РАЖДА СЕ ДЖЕЙМС УАТ, БРИТАНСКИ ИНЖЕНЕР (УМИРА 1819 Г.). Няма специално образование, но изобретенията му са двигател на индустриалната революция. На негово име е наречена единицата за мощност. Усъвършенства конструираните преди него парни двигатели с въвеждането на отделен от работния цилиндър кондензатор. Създател на универсална парна машина, патентована през 1784 г.

1839 - РАЖДА СЕ ПОЛ СEЗАН, ФРЕНСКИ ХУДОЖНИК (УМИРА 1906 Г.). Учи право и въпреки протестите на своя баща решава да се занимава с изкуство. Създава собствена система за геометризация и деформация на предметите, която след това се използва в кубизма, фавизма и др. модернистични течения в изобразителното изкуство.

1879 - РАЖДА СЕ СИМЕОН РАДЕВ, ПУБЛИЦИСТ, ДИПЛОМАТ И ИСТОРИОГРАФ (УМИРА 1967 Г.). Завършва право в Женева, участник в македонското движение, в Балканската и в Междусъюзническата война. Бил е дипломат в Букурещ, Берн, Хага, Цариград, Вашингтон, Лондон и Брюксел. Развива активна публицистична дейност. Основната му творба е документалната историческа хроника "Строителите на съвременна България".

1920 - СЪЗДАДЕНА Е ШУМЕНСКАТА КОМУНА. БКП (т.с.) печели общинските избори и създава комуна, която съществува две години - до януари 1922 г. Първоначално за кмет е избран Стефан Янев, а от 29 септември 1920 г. - Крум Арнаудов. Сред постиженията на комуната са откриването на общински фурни, отпускането на допълнителни средства за подпомагане на малоимотни и безимотни, въвеждането на данък върху едрите собственици, откриването на общински магазин за евтини хранителни стоки, назначаването на работнически лекар и др.

1938 - УМИРА БРАНИСЛАВ НУШИЧ, СРЪБСКИ ПИСАТЕЛ И КОМЕДИОГРАФ (Р. 1864 Г.). Пише разкази и фейлетони, в които разобличава войнолюбивите интереси на сръбското правителство и изразява любов и симпатия към българския народ. Автор на комедиите "Мистър Долар", "Доктор", "Покойник" и др., както и на драмите "Бездна", "Хаджи Лоя" и др. Най-известната му книга е "Автобиография".

1955 - НА ПАЗАРА СЕ ПОЯВЯВА ИГРАТА "СКРАБЪЛ". Играе се от 2 до 4 човека върху табло с размери обикновено 15 на 15 квадрата. Използват се плочки, върху всяка от които има написана буква от азбуката. Целта на играта е да се състави дума от плочките, които държи всеки играч, като в същото време думата се съчетае с някоя или някои от думите от таблото.

1989 - ФРАНСОА МИТЕРАН СЪБИРА НА ЗАКУСКА В ПОСОЛСТВОТО НА ФРАНЦИЯ В СОФИЯ 12 БЪЛГАРСКИ ДИСИДЕНТИ. В срещата участват Желю Желев, Блага Димитрова, Анжел Вагенщайн, Радой Ралин, Николай Василев, Светлин Русев, Йордан Радичков, Ивайло Петров, Стефан Продев, Копринка Червенкова, Алексей Шелудко, Барух Шамлиев. Пет години по-късно, на 19 януари 1994 г., Митеран отново е в България и кани 12 интелектуалци на закуска. Този път те са разделени.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 282

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 68

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 127

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 138

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 407

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 359

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 505

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 393

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ