28 Май 2020четвъртък12:05 ч.

Памет

Датата

/ брой: 66

автор:Дума

visibility 852

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО. Отбелязва се от 1950 г. в над 190 страни по света. На тази дата през 1948 г. влиза в сила уставът на Световната здравна организация, решение за чието създаване е взето от ООН две години по-рано. През 1964 г. за първи път денят започва да се празнува у нас като Ден на здравния работник. Днес празник има и Медицинският университет в София.

СИМВОЛИЧЕН РОЖДЕН ДЕН НА ИНТЕРНЕТ. На тази дата през 1969 г. е публикуван първият RFC. Request for Comments (RFC) - "Заявление за обсъждане", представлява документ с пореден номер в серия от такива документи, съдържащ интернет стандарти и/или допълнителна информация. RFC 1, озаглавено "Host Software", е написано от Стив Крокър от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

1795 - МЕТЪРЪТ СТАВА МЕРНА ЕДИНИЦА. На тази дата за първи път в Париж официално се въвежда метричната система. В България това става близо век по-късно - на 19 март 1889 г. влиза в сила Закон за мерките и теглилките. Той е променян нееднократно. От 1910 г. страната ни се присъединява и към Международната конвенция за метъра.

1905 - РАЖДА СЕ ПРЕСЛАВ КЪРШОВСКИ, ХУДОЖНИК (УМИРА 2003 Г.). Завършва Художествената академия, специализира живопис и графика във Варшава. Сценограф в Пловдивския, Варненския и Народния театър в София. Един от основателите на Софийската градска художествена галерия, както и на Националната художествена галерия, чийто пръв директор е в периода 1950-1957 г. Основател и дългогодишен секретар на Съюза на дружествата на художниците в България.

1916 - РАЖДА СЕ ПЕТЪР ДЕРТЛИЕВ, ПОЛИТИК И ОБЩЕСТВЕНИК (УМИРА 2000 Г.). Завършва медицина. През периода 1934-1940 г. е многократно арестуван заради социалистическите идеи, които изповядва, и организирането на стачки. След 10 ноември 1989 г. се включва активно в обществено-политическия живот на страната. Един от създателите на СДС, председател и почетен председател на БСДП след възстановяването й, депутат в VII ВНС, един от авторите на новата Конституция. През 1990 г. е кандидат за президент.

1957 - ОТКРИТ Е ДЪРЖАВНИЯТ САТИРИЧЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ. Ръководител е големият български режисьор и педагог Стефан Сърчаджиев, а идеята за създаването му е от есента на 1956 г. Първото представление "Баня" се играе в салона на филиала "Васил Кирков". От участвалите в него актьори в театъра остават само Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев. Към тях се присъединяват Татяна Лолова, Пенчо Петров, Жени Филипова, Георги Парцалев, Енчо Багаров, Димитър Георгиев - Пушкин, Леда Тасева, малко по-късно и Нейчо Попов, Григор Вачков и Никола Анастасов. От 1989 г. Сатиричният театър носи името "Алеко Константинов".

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 14

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 99

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 0

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 610

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 255

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 244

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ