08 Април 2020сряда16:07 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Памет

Датата

/ брой: 58

автор:Дума

visibility 94

ДЕН НА ТРАКИЯ. На 26 март (13 март ст. стил) 1913 г. в Балканската война Българската армия превзема Одринската крепост - една от величавите военни победи в най-новата ни история. Турция капитулира и подписва Лондонския мирен договор (31 май 1913 г.). Източна и Западна Тракия, Родопите, Странджанският край са освободени от турско робство и присъединени към България. Признателните тракийци още през 1914 г. обявяват 26 март за Ден на Тракия, признат официално и от българското правителство през 2006 г.

1827 - УМИРА ЛУДВИГ ВАН БЕТХОВЕН, НЕМСКИ КОМПОЗИТОР (Р. 1770 Г.). Пианист виртуоз, вдъхновява поколения музиканти. Страда от прогресивна загуба на слуха. Глухотата му пречи да общува, затова или чете по устните на хората, или ги кара да пишат, но никога не отговаря на глас, защото не иска другите да разберат, че слухът му е увреден.

1879 - УЧРЕДИТЕЛНОТО СЪБРАНИЕ ОДОБРЯВА ВИДА НА БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ. След като на 22 март депутатите приемат чл. 21, отнасящ се до герба на новата държава, народният представител от Елена Никола Михайловски, баща на поета Стоян Михайловски, се сеща, че са "изпуснати националните бои". Забележката му смущава събранието. Стенографските протоколи не посочват изрично кой предлага трицвета. Най-вероятно това е самият Михайловски, тъй като пак той изрично уточнява, че "цветовете трябва да бъдат хоризонтални". На 26 март "с вишегласие" се ражда чл. 23 от Търновската конституция, гласящ: "Българското народно знаме е трицветно и се състои от бял, зелен и червен цвят, поставени хоризонтално."

1911 - РАЖДА СЕ ТЕНЕСИ УИЛЯМС, АМЕРИКАНСКИ ДРАМАТУРГ (УМИРА 1983 Г.). Печели две награди "Пулицър" за драма - за "Трамвай "Желание" през 1948 г. и за "Котка върху горещ ламаринен покрив" през 1955 г.

1940 - УМИРА ДАН КОЛОВ, БЪЛГАРСКИ БОРЕЦ (Р. 1892 Г.). 17-годишен отива в САЩ, където започва кариерата си. След като побеждава всички свои противници на голям турнир по кеч в Париж, получава титлата европейски шампион. Наричат го Кинг Конг, Краля на кеча или Балканския лъв. Изиграва над 1500 срещи (с неофициалните - над 2000), като има по-малко от 10 загуби.

1975 - ОТКРИТА Е ПЪРВАТА ТОПЛОЦЕНТРАЛА В БЪЛГАРИЯ. Решение за изграждането на ТЕЦ "Бобов дол" е взето с разпореждане на МС от 4 април 1969 г. Топлоцентралата е разположена на северозапад от гр. Дупница, в близост до най-значителното находище на кафяви каменни въглища в Западна България. Първата копка е на 9 октомври 1969 г.

2007 - УМИРА БОРИС ДИМОВСКИ, ГРАФИК И КАРИКАТУРИСТ (Р. 1925 Г.). Ученик на Илия Бешков. Завършва Художествената академия в София. Един от най-известните български карикатуристи от своето поколение. Многократно награждаван за високи постижения в областта на карикатурата.

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 248

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ