04 Април 2020събота15:43 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Памет

Датата

/ брой: 33

автор:Дума

visibility 506

1564 - УМИРА МИКЕЛАНДЖЕЛО БУОНАРОТИ, ИТАЛИАНСКИ ХУДОЖНИК И СКУЛПТОР (Р. 1475 Г.). Смятан е за един от тримата титани на Ренесансовото изкуство заедно с Леонардо да Винчи и Рафаело. Сред най-известните му творби са скулптурите "Пиета" (на снимката), "Давид" и др., както и изрисуваният потон на Сикстинската капела.

1745 - РАЖДА СЕ АЛЕСАНДРО ВОЛТА, ИТАЛИАНСКИ ФИЗИК И ХИМИК (УМИРА 1827 Г.). Изработва уред, с който се произвежда статично електричество, както и електрическата батерия. Открива газа метан. На негово име е наречена единицата за електрично напрежение - волт.

1883 - РАЖДА СЕ НИКОС КАЗАНДЗАКИС, ГРЪЦКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1957 Г.). Поет, драматург и мислител. Приеман за най-важния гръцки писател и философ на ХХ в. Получава световна известност след филмирането на романа му "Алексис Зорбас" под името "Зорба Гъркът" (1964 г.) с Антъни Куин в главната роля. Автор на есета, новели, поеми, трагедии, пътеводители и др.

1889 - РАЖДА СЕ СТАНКЕ ДИМИТРОВ-МАРЕК, ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЕЦ (ЗАГИВА 1944 Г.). Истинското му име е Стефан Димитров Тодоров. Активист и ръководител на БКП. Води предаванията на български и немски език на радиостанция "Народен глас" (1941-1944), която излъчва от територията на СССР и отразява събитията на съветско-германския фронт и в по-общ план събитията от Втората световна война (1939-1945). Загива при самолетна катастрофа край Брянск, СССР.

1930 - ОТКРИТА Е ПЛАНЕТАТА ПЛУТОН. Откритието е дело на астронома Клайд Томбо, който в обсерваторията Ловел, Аризона (САЩ) сравнява две фотографски плаки, направени на 23 и 29 януари. Планетата впоследствие е намерена на фотографии, най-старите от които са били заснети на 19 март 1915 г. Макар и формално да носи името на римския бог Плутон, името на планетата е избрано така, че да съдържа инициалите на астронома Пърсивал Ловел, който предсказва съществуването на планета отвъд орбитата на Нептун. Името Плутон е предложено от Виниша Бърни - 11-годишно момиче от Оксфорд, Англия.

1967 - УМИРА РОБЪРТ ОПЕНХАЙМЕР, АМЕРИКАНСКИ ФИЗИК (Р. 1904 Г.). Известен най-вече като директор на проекта "Манхатън", свързан със създаването на първата атомна бомба в Лос Аламос, Ню Мексико. Затова е наричан "бащата на атомната бомба". Емоционално нестабилен през целия си живот. Наблюдавайки първия ядрен опит - "Тринити" на 16 юли 1945 г. в областта Белите пясъци в Ню Мексико, Опенхаймер цитира стиха: "Сега аз съм станал Смъртта, унищожителят на световете".

2001 - УМИРА ГЕОРГИ МИНЧЕВ, ПЕВЕЦ (Р. 1943 Г.). Китарист и автор на текстове за песни, композитор. Един от основоположниците на българската рок музика (заедно с "Бъндараците"). Заедно с Петър Гюзелев създава групата "Стари муцуни". Автор е на два албума - "Български рок" и "Рокендрол ветерани".

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 465

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 565

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 897

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 692

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 417

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 296

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ