25 Октомври 2021понеделник14:14 ч.

Памет

Датата

/ брой: 23

автор:Дума

visibility 968

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С РАКА. Решение за отбелязването му се съдържа в Парижката харта срещу рака, приета на 4 февруари 2000 г. по време на Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие.

1815 - РАЖДА СЕ ЙОСИП ЮРАЙ ЩРОСМАЙЕР, ХЪРВАТСКИ ЕПИСКОП И ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЕЦ (УМИРА 1905 Г.). Доктор по богословие и философски науки, член на Българското книжовно дружество (дн. БАН) (1884). Издава сборника "Български народни песни" на братя Миладинови.

1855 - В ХАСКОВО СЕ РАЖДА АСЕН ЗЛАТАРОВ, УЧЕН (УМИРА 1936 Г.). Завършва образованието си в Женева, специализира в Мюнхен. Основоположник на биохимията у нас. Изследва състава, калоричността и начина на приготвяне на храните от българската национална кухня. Професор в СУ, председател на Съюза на химиците в България.

1872 - РАЖДА СЕ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, РЕВОЛЮЦИОНЕР (УМИРА 1903 Г.). Идеолог и организатор на ВМОРО. По примера на Левски изгражда мрежа от революционни комитети. Създава четническия институт на ВМОРО в Княжество България. Загива в сражение с турски аскер.

1894 - УМИРА АДОЛФ САКС, БЕЛГИЙСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛ (Р. 1814 Г.). Майстор на музикални инструменти. Има редица изобретения, свързани с тях, но най-голямото му постижение, с което остава в историята, е инструментът, носещ неговото име - саксофонът. Той е патентован през 1846 г. С времето придобива известност и през 1867 г. Адолф Сакс получава преподавателско място в Парижката консерватория. Продължава да прави нови инструменти до края на живота си.

1934 - РАЖДА СЕ ПЕТЪР ЧЕРНЕВ, АКТЬОР (УМИРА 1993 Г.). Играе във филмите "Русият и Гугутката" (Русият), "С пагоните на дявола" (Калинов), "На всеки километър" (на снимката вдясно, заедно с Григор Вачков), "С особено мнение", "Дъщерите на началника", "На живот и смърт", "Синята безпределност", "Изгори, за да светиш", "Тайфуни с нежни имена", "По дирята на безследно изчезналите", "Капитан Петко войвода", "Ударът", "Завъртете всички сфери", "Денят не си личи по заранта" (Емил Боев) и др.

1997 - БСП СЕ ОТКАЗВА ОТ МАНДАТА ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО. На тази дата излъченият от социалистите за премиер Николай Добрев, който на 28 януари с.г. получава мандат за съставяне на ново правителство, и тогавашният лидер на БСП Георги Първанов се срещат с президента Петър Стоянов, за да заявят отказа на БСП да състави кабинет. Подписано е споразумение между политическите сили за предсрочни парламентарни избори през април 1997 г.

2006 - УМИРА ПАВЕЛ МАТЕВ, ПОЕТ (Р. 1924 Г.). Публикува от 1946 г. Автор е на десетки стихосбирки, сред които "Време, родина, любов", "Внезапни паузи", "Сърдечни затишия", "Ти сън ли си. Любовна лирика" и др. Негови стихове са текстове на шлагери на любовната естрадна песен.

Връщат малките в училище, ако се тестват на входа

автор:Дума

visibility 212

Медици: Който е против мерките, е против обществото

автор:Дума

visibility 171

COVID-19: Минахме пиковите стойности на третата вълна

автор:Дума

visibility 237

България може да поеме нов дълг от 500 млн. лева

автор:Дума

visibility 137

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 204

Урсула фон дер Лайен подкрепи ядрената енергeтика

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 204

Как се тестват учениците в Европа?

автор:Дума

visibility 9

СЗО: Пандемията ще свърши, когато светът пожелае

автор:Дума

visibility 151

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 318

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 284

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 76

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 54

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ