02 Декември 2020сряда15:13 ч.

Памет

Датата

/ брой: 23

автор:Дума

visibility 853

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С РАКА. Решение за отбелязването му се съдържа в Парижката харта срещу рака, приета на 4 февруари 2000 г. по време на Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие.

1815 - РАЖДА СЕ ЙОСИП ЮРАЙ ЩРОСМАЙЕР, ХЪРВАТСКИ ЕПИСКОП И ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЕЦ (УМИРА 1905 Г.). Доктор по богословие и философски науки, член на Българското книжовно дружество (дн. БАН) (1884). Издава сборника "Български народни песни" на братя Миладинови.

1855 - В ХАСКОВО СЕ РАЖДА АСЕН ЗЛАТАРОВ, УЧЕН (УМИРА 1936 Г.). Завършва образованието си в Женева, специализира в Мюнхен. Основоположник на биохимията у нас. Изследва състава, калоричността и начина на приготвяне на храните от българската национална кухня. Професор в СУ, председател на Съюза на химиците в България.

1872 - РАЖДА СЕ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, РЕВОЛЮЦИОНЕР (УМИРА 1903 Г.). Идеолог и организатор на ВМОРО. По примера на Левски изгражда мрежа от революционни комитети. Създава четническия институт на ВМОРО в Княжество България. Загива в сражение с турски аскер.

1894 - УМИРА АДОЛФ САКС, БЕЛГИЙСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛ (Р. 1814 Г.). Майстор на музикални инструменти. Има редица изобретения, свързани с тях, но най-голямото му постижение, с което остава в историята, е инструментът, носещ неговото име - саксофонът. Той е патентован през 1846 г. С времето придобива известност и през 1867 г. Адолф Сакс получава преподавателско място в Парижката консерватория. Продължава да прави нови инструменти до края на живота си.

1934 - РАЖДА СЕ ПЕТЪР ЧЕРНЕВ, АКТЬОР (УМИРА 1993 Г.). Играе във филмите "Русият и Гугутката" (Русият), "С пагоните на дявола" (Калинов), "На всеки километър" (на снимката вдясно, заедно с Григор Вачков), "С особено мнение", "Дъщерите на началника", "На живот и смърт", "Синята безпределност", "Изгори, за да светиш", "Тайфуни с нежни имена", "По дирята на безследно изчезналите", "Капитан Петко войвода", "Ударът", "Завъртете всички сфери", "Денят не си личи по заранта" (Емил Боев) и др.

1997 - БСП СЕ ОТКАЗВА ОТ МАНДАТА ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО. На тази дата излъченият от социалистите за премиер Николай Добрев, който на 28 януари с.г. получава мандат за съставяне на ново правителство, и тогавашният лидер на БСП Георги Първанов се срещат с президента Петър Стоянов, за да заявят отказа на БСП да състави кабинет. Подписано е споразумение между политическите сили за предсрочни парламентарни избори през април 1997 г.

2006 - УМИРА ПАВЕЛ МАТЕВ, ПОЕТ (Р. 1924 Г.). Публикува от 1946 г. Автор е на десетки стихосбирки, сред които "Време, родина, любов", "Внезапни паузи", "Сърдечни затишия", "Ти сън ли си. Любовна лирика" и др. Негови стихове са текстове на шлагери на любовната естрадна песен.

Властта се кани да похарчи още 10 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 230

Няма кандидати за летище Пловдив

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 230

СЗО засили препоръките си за носене на маски

автор:Дума

visibility 50

Иран готви екзекуция на шведски учен

автор:Дума

visibility 120

Испания ще се възстановява от пандемията до 2023 година

автор:Дума

visibility 189

Гутериш: Нашата планета е счупена

автор:Дума

visibility 147

Бойкономика в действие

автор:Евгени Гаврилов

visibility 537

/ брой: 230

Антибългарщината на американската позиция

автор:Юри Михалков

visibility 598

/ брой: 230

Посмъртно за... живота

автор:Лозан Такев

visibility 367

/ брой: 230

Общината да сключи договор с творците

автор:Емил Янев

visibility 202

/ брой: 230

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ