29 Септември 2020вторник21:51 ч.

Държава на рецидивите

/ брой: 166

автор:Ина Михайлова

visibility 889

Ако някой има съмнение, че живеем в държава на рецидивите, време е да се освободи от заблудата. За целта е необходимо да върне лентата малко назад - година, не повече. По средата на 2010-а "изведнъж" се разбра, че сметките на държавата не излизат поради приходната част на бюджета и се налага ревизия. Тогава и шефът на НАП Красимир Стефанов, и финансовият министър Симен Дянков разровиха кошера и заговориха за неточни прогнози в процеса на бюджетиране. Предположенията на експерти, че проблемът е другаде - например в ниската събираемост на данъците, бяха зачертани. Виновни имаше - от заложените мини от предишните управляващи до структурата на БВП, световната криза и международното положение. За влошена събираемост и дума не даваха да се издума. (Впрочем словосъчетанието "влошена събираемост" е забранено за употреба в НАП и МФ!). Какво преструктурираха и какво коригираха управляващите май не стана много ясно, но още по-неясно остана какви са резултатите от финансовите маневри.
Година по-късно отново имаме проблем с приходната част. В НОИ, разбира се. Пак от НАП посочиха, че сметките на бившия шеф Христина Митрева са грешни. Че Митрева е професионалист от класа, признават експерти от всякакъв цвят и калибър. Дори да допуснем, че има някакво объркване, къде спаха Дянков и компания, че не забелязаха грешните сметки? Защо от НАП и МФ не реагираха навреме? Е, вярно, че бюджетът за тях е като постна пица, ако съдим по думите на началника им, но от тази пица се хранят милиони. Заради рецидива на НАП и МФ пак беше намерен виновник - Христина Митрева. Уволниха я.
И какво се промени? Няколко месеца след това шефът на данъчните изплака, че НАП нямало да изпълни 4 на сто от заложените приходи на годината. 300 милиона лева нямало да влязат от осигуровки, 360 големи фирми били занижили печалбите си, за да не плащат данъци, и пр. Стефанов и Дянков пак намериха виновници за неуспехите си. Дежа вю! Само че кой ще признае, че се провали политиката на това правителство за намаляване на данъците и осигурителните вноски с цел постигане на по-добра конкурентоспособност на икономиката и изсветляването й? Кой ще поеме отговорността за това? А кой ще направи реална оценка в състояние ли е НАП да се справи с проблема "осигурителни вноски"? Може би решението ще се намери с поредната концепция за оптимизиране работата на НОИ, която щяла да бъде водеща при избора на наследник на Христина Митрева? А виновник за уволнение?
Нека обобщим. 2010-а - виновни има, набелязваме мерки, резултати - никакви. 2011-а - пак има виновни, вземаме му мярката, резултати - няма. Така е в държавата на рецидивите. Защото има хора, които са по-голям рецидив. Тяхната роля е да търсят виновни, да ги посочват с пръст и да уволняват. Но не и да си вършат работата, за която са назначени - да пълнят хазната и да разпределят постъпленията. Но за това се иска нещо повече от лов на вещици.

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

Оттеглиха проекта за продажба на лекарства от машина

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 5

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 4

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 3

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 2

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ