09 Април 2020четвъртък18:07 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Поредната високосна

Суеверия

Дар или проклятие е високосната година

Някои се опитват да намалят оборотите и, особено на 29 февруари, да живеят колкото се може по-спокойно, да не изпитват съдбата, да не рискуват...

/ брой: 41

автор:Альона Нейкова

visibility 1148

Високосната 2020-а е поредната година, свързвана с различни фаталистични предсказания за очаквани беди и опасности. Защо обаче възникват подобни суеверия, какво може и какво не бива да се прави, как да се защитим от вероятността да станем кутсузлии - все въпроси, на които си струва да се потърсят отговори...

На всеки четири години в григорианския календар се добавя допълнителен ден, за да се синхронизира с пълната обиколка на Земята около Слънцето. За целта са необходими близо 365 дни, 5 часа, 48 минути и 46 секунди. "Недостигащото" време се добавя в календара и така се сдобиваме с 29 февруари, както ще се случи и този път. Но дори това не може изцяло да компенсира "дефицита". Поради тази причина учените понякога добавят и високосна секунда, както се случи например на 30 юни 2015 година в 11:59:60.

Много е лесно да се изчисли кога ще има високосна година: необходимо е последните две цифри да се делят на 4 - 2020, 2024, 2028, 2032, 2036, 2040, 2044, 2048, 2052, 2056, 2060, 2064, 2068, 2072, 2076, 2080, 2084, 2088, 2092, 2096 и т.н. Кръглите столетия обаче са изключение от подобно правило: те трябва да са кратни на 400, за да са високосни: 2000 и 2400 са такива, но не и 2100 година.

След като римският папа Григорий XIII през 1582 година въвежда календара, кръстен впоследствие на негово име, идеята да има 29 февруари на всеки 4 години изглежда толкова нелепа, че британците със специфичното си чувство за хумор започват да се шегуват как за тях това ще бъде ден, в който жените да сменят полите с панталони, да се държат като мъже и дори да предлагат брак на силния пол. Обаче в началото на ХVIII век последното наистина се случва и дори се превръща в забавна традиция, която с намигване се спазва и днес. Наричат я Ден на ергена, а някои продавачи предлагат солидни намаления на дамите, които се канят да предложат/поискат ръката и сърцето си на избраника им.

Любопитно е, че вероятността човек да се появи на бял свят на 29 февруари е 1 към 1461, така че срещата на двама души, родени на този ден, е голяма рядкост. Още по-малко вероятно е в едно семейство всички деца да духат свещичките на тортата именно на високосна дата. Но именно това се случва в семейство Хенриксен от Норвегия: Хайди зарадва родителите си на 29.02.1960, брат й Олав - на 29.02.1964, а най-малкият Лейф-Мартин - на 29.02.1968 г.

Според Енциклопедията на световното наследство в началото на ХIХ век Джеймс Милн Уилсън е останал в историята не само защото е бил осми премиер на Тасмания, но и тъй като идва на този свят и си отива на 29 февруари: на 17-ия си рожден ден, ако се смята, че е празнувал на всеки 4 години, но по обичайните мерки - на 68...

Според доста разпространените суеверия високосната се смята за година на различни нещастия и точно тогава се регистрират повече катастрофи, неприятни произшествия и фатални случки. Обаче за това "мистично явление" съществува доста логична научна обосновка: тъй като броят на дните се увеличава (макар и минимално), логично е да расте и количеството беди, струпващи се на хорските глави. Затова някои се опитват да намалят оборотите през високосната година и, особено на 29 февруари, да живеят колкото се може по-спокойно, да не изпитват съдбата, да не рискуват. По-крайно настроените дори не излизат на улицата на този ден.

Заради подобни поверия, не се препоръчва и на бременните да доближават остри и потенциално "опасни" предмети, а също да използват ножици и да се подстригват - не само защото може да се случи нещо лошо, но и за да не се "отреже късметът" на още нероденото дете. Младите семейства не бива да купуват нова къща, кола или други скъпи предмети, понеже рискуват да ги загубят. И смяната на работното място през високосната година не е за добро, тъй като няма да оправдае очакванията и да донесе желаното удовлетворение. Смята се още, че не бива да се продават имоти. По-добре е подобни сделки да се отложат. Ако пък успеете да спечелите повече пари, съветът е те да бъдат дарени на бедни и нуждаещи се. Привържениците на подобни схващания са убедени, че за онези, които го направят, следващата година ще е още по-добра и доходоносна.

В много култури - както западната, така и източната, евентуалната сватба е сред най-големите ядове през високосната. Така смятат повечето жители на Англия, Гърция и други части на Европа. Шотландците обаче решават "проблема", като (за да се защитят от всички неканени неприятности и вреди) обличат нещо червено на церемонията по сключване на брак (а за всеки случай - през всичките 366 дни).

Всъщност всеки трябва да реши сам дали да се ръководи от подобни предразсъдъци и вярвания. Но когато благодарение на определени изчисления и обоснована необходимост съдбата ни дарява с допълнителен ден, добре е да го изкараме възможно най-приятно за нас и близките ни. Нали?

30 февруари не е грешка

Когато някой се зарече, че на 30 февруари ще направи нещо, което отлага от доста време, всъщност има предвид, че изобщо няма намерение дори да се захваща с ангажимента. Обаче добре е сарказмът, използван при споменаването на тази дата, да бъде по-предпазлив. Защото такъв ден наистина е факт. Случва се при преминаването от юлианския към григорианския календар: с цел избягване на каквито и да било недоразумения във Финландия и Швеция през 1712-а (забележете - високосна година) е добавен 30 февруари.

Съществуват и литературни персонажи, за които подобна дата не само се смята за нещо обичайно и се превръща в правило, но дори е ежегодна. Иде реч за творби на световноизвестния писател Дж.Р.Р. Толкин, измислил прочутите хобити, спазващи календара Шир, в който всеки месец има 30 дни, включително и солмат (съответстващ на февруари).

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 68

Испания е близо до овладяване на епидемията

автор:Дума

visibility 116

Борис Джонсън е клинично стабилен

автор:Дума

visibility 241

Байдън ще се изправи срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 265

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 1176

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 306

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ