21 Юли 2024неделя17:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книгата

Далечни хоризонти

/ брой: 89

автор:Благовеста Касабова

visibility 1133

Благовеста КАСАБОВА


В заглавието на стихосбирката на Нелия Блажева има нещо необикновено, мистично - "Бхавана". Затова тя в уводните си думи обяснява на читателя същността на думата Бхавана, а то е нейното духовно име, дадено й от гуруто на един индийски ашрам. Мистични заглавия носят и циклите, на които е разпределено съдържанието, но поетесата разшифрова с по един куплет идейното и естетическото им съдържание. Те всъщност са в основата на духовните и емоционални послания на Нелия Блажева и на цялостното звучене на стихосбирката.

Онова, което завладява читателя, е светлината и любовта, които излъчват творбите, съкровената им изповедност, хармонията, която идва от небето и продължава в нас, хората. Няма бури и урагани от чувства, няма драматични и съдбовни конфликти. Усещанията на авторката са емоционално приласкаващи и отразяват един красив свят, изпълнен с топли цветове и чисти звуци, с нежна любовна ласка, изтръгната от дълбините на душата, пълна с духовна и земна радост, и редом с нея - приглушена болка. Околният свят търси своето начало и се зарежда с предчувствия, изпълнени с тръпката на очакването.

Още в първия цикъл Нелия Блажева показва своята формула за живота според естетическите си и нравствени позиции. А тя е: енигма, тайна, шифър, код... магията, наречена живот.

Нелия е автор с изтънчени сетива и поглед, отправен към цветните съзвучия. Тя се докосва до природата на човека сетивно. От видяно и преживяно създава своето убежище - духовно просветлено. В него предно място е отредено на любовта, тя е водеща, зареждаща, вдъхновяваща, преобразяваща. Тя я подтиква към съхраняване на доброто и красивото в дните и я кара да ги изпълни с любов - т.е. с възпламеняващи изживявания и усещания.

В "Бхавана" се усещат и разнопосочни асоциативни внушения. Те са белег на по-сложни търсения и лутания в лабиринта, наречен живот, събрал метафори, размишления, символи, съмнения и раздвоения, част от които са й внушени от нейния духовен гуру. Но независимо от увлечението по индийските философии, Нелия Блажева носи в себе си родовите корени, непокътнати като човек, личност и творец. 

От "Бхавана" се излъчват откровения, които в някои случаи са мост между чувството и образа му, между духовните и нравствени измерения, по които трябва да живеем. Усеща се и тревожна мисъл за човека днес, за докосването и разминаването, за любовното и духовно възкресение и живота след него.

В новата си лирична книга Нелия Блажева очертава пътека от света към себе си и от себе си към света. Тя е очертана с най-висшето човешко чувство - любовта, с гама от различни по сила и внушение емоционални настроения. Те ароматизират цветовете, без да се нарушава пастелната им тоналност, противоречията в житието и битието, упоритото търсене на хармония и красота в емоционалните изживявания. 

Идейният код на поетичното съдържание на стихосбирката "Бхавана" е, че има смисъл да обичаш, да си влюбен, да съхраняваш красотата и доброто, да си близо до хората, да приемаш и ако можеш да променяш нещата от живота, за да е чист, да имаш очи за необятните небесни пространства, да съзерцаваш и духовно да се усъвършенстваш - което всъщност е вложено в сърцевината на философския код на "Бхавана", а оттам - и на авторката на лирични изповеди Нелия Блажева. 

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 2817

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 2767

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 2606

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 2674

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ