18 Ноември 2019понеделник10:35 ч.

Актуално

Да я има България!

Спрете с хулите, дайте заедно да възродим съсипаната ни вече страна

/ брой: 178

visibility 584

Петранка Димитрова,
Велико Търново

Група политици, между които небезизвестният Александър Йорданов, сега евродепутат, зададе въпроси на кандидатката за кмет на София Мая Манолова. Не зная дали ще отговори, а и защо ли да го прави, но аз се опитвам да дам един от възможните варианти на отговор на провокативните питания на господата.

Да започнем с въпроса за Девети септември 1944 г. Верен и точен отговор е: Ден на освобождението на България от монархо-фашизма. Знаете, че в съответствие с обявената от Съветския съюз война на България Червената армия премина границите на държавата ни. И не е помисляла даже да следва сентенцията "на война като на война". Съветските воини не носеха щикове, както твърди госпожа министърката, не ги съпровождаха прославените "Катюши", в нашето небе не кръжаха тежки бомбардировачи. Воините на СССР, които вие наричате окупатори, дойдоха уморени от тежките победни битки, но с усмивки на лицата и добролюбие в сърцата.

И, о чудо! Стъпили на българска земя, те изведнъж се озоваха в топлите прегръдки на българите. Хляб и сол, цветя, песни, пламенни импровизирани речи на български и руски - всичко се сля в едно неповторимо въодушевление. "Ето ги братушките!" - викаха просълзени хората, както през святата 1877 г.

Това е истината, господа. Тук искам да цитирам славния маршал Георги Жуков: "Радостно бе да съзнаваме, че в тази "война" нямаше жертви нито от едната, нито от другата страна". Обърнахте ли внимание, господа, че "война" маршал Жуков е сложил в кавички?

Но нека продължим, уважаеми господа. Другата истина е, че Девети септември е и Ден първи на градежа на нова България. Нима не знаете за смелите планове и петилетки, за избликналия невиждан никога дотогава ентусиазъм с труд, ум и сърце да достигнем развитите страни? И нашият народ го направи. Младото поколение с радост и готовност откликна на горещия призив "Елате, хиляди младежи!". И закипя труд - доброволен, силен, благодатен - из цялата страна. Можете ли да отречете отдавна известния факт, че през омразния за вас социализъм България се нареди на престижното 27-о място сред напредналите държави в света?

И още един ваш въпрос - за паметника на Съветската армия. Вече три десетилетия все някой иска да го премахне. Колко цапаници, боядисвания, вандалщини изпита този внушителен монумент. Издигна го признателният български народ. И нека никой да не си прави илюзия, че може някога да го събори. Макар че доста опит ви се насъбра в рушенето. И да се сърдите, и да не го приемете, ще ви го кажем в очите - десети ноември 1989 г. стана и ден първи на разрухата на България. Започна се със селското стопанство. Докторът по философия Желю Желев препоръча да се върне земята в реални граници и селяните ще станат милионери. Е, върнаха им нивичките, къде в реални, къде извън реални граници, но милионите отидоха в други ръце. Няма ги безкрайните плодородни поля, овощните, лозовите и зеленчуковите насаждения. А на трапезата ни дойдоха плодове и зеленчуци от други, по-умни от нас страни.

Да не говорим за промишлеността. Къде отидоха машиностроенето, електрониката, стоманодобивът и леярството, радио-телевизионното, мото- и електрокарното произвадство, химическата промишленост, военнопромишленият комплекс? Какво остана от тежката промишленост, която дава облика на една развита държава? Помислете, че ако бяхме запазили всичко построено през омразния ви социалистически период, с огромен актив щяхме да влезем в Европейския съюз! Нямаше в тази модерна общност днес да ни третират като бедни роднини и да сме най-назад по всички важни показатели.

Все пак, още е останало много от соц-а. Като взривихте мавзолея и премахнахте звездата на Партийния дом, защо не си направихте труда и него да съборите? А Двореца на културата, всички нови жилищни комплекси, Моста на дружбата. Тъй и тъй сте почнали, довършете АЕЦ "Козлодуй" и да остане само гьолът на Белене. Пресушете язовирите, строени през въпросния строй, които оросяваха над десет милиона декара от най-плодородната българска земя.

Все пак се надявам, че няма да го сторите, защото ще върнете България век назад. Всички декларираме, че милеем за родината си. Спрете с хулите, нека я изграждаме заедно - всеки според възможностите си, силите си, ума си, с цялата отговорност да я има България.

Мъгливо, но топло време тази седмица

автор:Дума

visibility 28

Пореден протест срещу Иван Гешев

автор:Дума

visibility 68

Мика Зайкова: Този път българинът няма да мълчи

автор:Дума

visibility 173

Ново нефтено находище в Иран

автор:Дума

visibility 218

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 221

Автобусните билети поскъпват със 7,6 на сто заради тол таксите

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 221

Разширяват обхвата на програмата за саниране

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 221

Обилни валежи и свлачища в Австрия

автор:Дума

visibility 142

11 души пострадаха при престрелка в Одрин

автор:Дума

visibility 197

Чехите поставиха ултиматум на премиера

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 221

Вълнения в Иран заради повишените цени на горивата

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 221

Апартейд в Евросъюза

автор:Юри Михалков

visibility 238

/ брой: 221

Кой ще спаси българското земеделие?

автор:Ина Михайлова

visibility 420

/ брой: 221

Обещания ли? Лъжи на търкалета

автор:Мая Йовановска

visibility 219

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ