02 Август 2021понеделник06:36 ч.

Здраве

Да ринеш сняг не е проста работа

/ брой: 232

автор:Дума

visibility 1342

ЧПС! (Честит първи сняг!) А това означава почистване около жилището (къщата, блока) или магазинчето (ако не е в списъка на принудително спрените бизнеси). В крайна сметка, да ринеш сняг има немалко положителни страни - гимнастика, чист въздух, изгаряне на калории. Например, ако човек, който тежи 60 кг и рине сняг 1 час, изгаря 354 калории, а това е повече от косене на трева, енергична домакинска работа, свирене на музикален инструмент или каране на мотор. 90-килограмов човек при същата дейност гори 558 калории (толкова има в 100 бекон). Струва си, нали?

Стига, примамени от положителната страна, да не забравим нещо важно: използването на грешна техника при боравене с лопата е сигурен начин за нараняване на гърба плюс много болка и страдание, както и ангажиране на лекари травматолози. Най-добрият начин да избегнете нараняване от лопата е да се подготвите рано, препоръчват от Specht.

Ако прогнозите са за снеговалеж, помислете за осоляване на алеята или тротоара, преди да започне. Това може да улесни работата ви с лопатата и да предотврати образуването на лед. Така вероятността да се подхлъзнете е минимална. След като снегът започне, има още дребни хитринки, които е добре да се приложат. Специалистите по въпроса са категорични: да не извивате гърба си, за да се наведете. Поддържането на гърба изправен или неутрален може да предотврати много наранявания и болки. За да загребете снега, останете в неутрално положение на лумбалната област.

Задължително е да не огъвате гърба си, докато повдигате лопатата, пълна с мокър сняг. Огъването му натоварва мускулите на гърба по начини, по които не е свикнал да се справя. "Разходете" снега до мястото, където искате да го поставите, но не извивайте тялото си и не мятайте снега. Усукването може да окаже натиск върху тези мускули по начини, с които те не са предназначени да се справят. Това е свързано и със стабилността - с усукването и изместването на теглото ви, докато хвърляте снега, може лесно да загубите опора и да паднете.

Правете чести почивки. Загребвайте по-малко сняг - по-леките тежести и повечето повторения отнемат повече време, но определено има по-малък риск от нараняване. 

Не се навеждайте назад, докато загребвате сняг, тъй като това може да доведе до нараняване. 

Винаги сгъвайте колене и клякайте, но не се навеждайте в гърба. Краката ви са изградени така, че да са най-силната част от тялото. Следователно използването на ръцете за повдигане на снега ще ви нарани, докато повдигането на свитите крака само ще ви умори! 

И не на последно място - не забравяйте да пиете много вода или чай преди, по време и след тази "гимнастика" с лопата. Дишането на студен въздух обезводнява тялото.

Не пийте алкохол преди или непосредствено след риненето на сняг. Алкохолът може да увеличи усещането за топлина и може да накара човек да подцени допълнителното напрежение, на което тялото му е подложено на студа.

Червен код за опасни жеги в понеделник

автор:Дума

visibility 228

Всички искат от ИТН гаранции и имената на министрите

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 146

БСП е на прага да осъществи политиките си

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 146

70% от "Хемус" е платена, но само 13% е изградена

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 146

Има риск ББР да не си върне едрите кредити

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 146

Голяма част от София остава без топла вода

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 146

83 на сто е ръстът на летните туристи

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 146

Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

автор:Дума

visibility 107

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 146

Пълен парадокс

автор:Мая Йовановска

visibility 135

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 206

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 192

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 428

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ