Да готвим с любов
/ брой: 259
ИК "Колхид" пуска първите три заглавия от своята поредица "99 кулинарни шедьоври", научи ДУМА от Борислава Люцканова. Това са "Супички, чорбички", "Готвим в глинено гърне" и "Мъфини". Ето как ги представя авторката Невяна Кънчева.
Испанците казват: "От супата и любовта първото е по-скъпо!" Разбира се, те са попрекалили, но супата действително е любимо блюдо в цял свят - едно от най-вкусните и полезни постижения в кулинарията. За една добра домакиня приготвянето на супичка е удоволствие, но и предизвикателство. Тя е олицетворение на домашния уют, действа успокояващо и въодушевява, но при приготвянето й освен продукти, трябва да се влага и доза хазарт, тоест да се експериментира. Само тогава ще ви поискат допълнителна порция... Знаете ли, че има 150 типа супи и чорби и повече от 1000 вида, вариантите пък едва ли могат да се изброят? Сигурно сте чували за супата "Седем китки", опитвали ли сте обаче троянската чорба с изсушени гъби и джанки? Знаете ли да готвите минестра - зеленчуковата испанска супа в гърне? Опитвали ли сте великденската гръцка магерица? Бирена супа по немски след махмурлук? А какво ще кажете за едно ледено гаспачо в жегите? Тази книга има важната задача да ви направи маестро в приготвянето на супички.
Вероятно ви е известно, че глиненото гърне съвсем не е български патент. Познато от епохата на римските императори, то преди векове превзема света. За да бъде пренебрегнато през годините в полза на всякаква модерна посуда. Днес обаче сме свидетели на неговото голямо завръщане. То отново заема достолепно място в кухните ни, колкото и нелепо да изглежда до микровълновата и конвекторна фурна, между всякакви лъскави представители на съвременния бит. Нищо не може да замени старото глинено гърне, защото:
- в него храната се приготвя бавно, на слаб огън, продуктите вътре се задушават, "обменят" вкусовете си и стават извънредно вкусни
- запазват се хранителните качества и на зеленчуците, и на месото.
Може би когато стане дума за глинено гърне се сещате само за къкреща на огъня боб чорба? Ако е така, отворете тази книга!
Мъфини на закуска, мъфини за десерт, мъфини за следобедно парти... Мъфини със сирене, мъфини с плодове, мъфини с глазура... Едва ли тяхното агресивно нахлуване и на българската трапеза е просто резултат от някаква поредна "кулинарна" мода. Едва ли е случайно, че са еднакво любими и на децата, и на възрастните - тоест предпочитано лакомство за цялото семейство. Ето го отговора - мъфините са много вкусни, изключително лесни за приготвяне, предлагат богата гама от разнообразни вкусове и възможност на домакинята да развихри фантазията си. Отворете хладилника, погледнете с какво разполагате и на бърза ръка забъркайте едни мъфини. Никога няма да се провалите с тях, защото трябва да спазвате само две простички правила:
- отделно да подготвите сухите и течните подправки и после да ги "съберете"
- никога да не се стараете тестото ви да е гладко и да го разбивате до премала.
Това е всичко! Купете си форми за мъфини и смело поканете приятелите си на своя дебют!