05 Декември 2019четвъртък23:50 ч.

Цветомира Гяурова

Нестандартно

Да четеш в Студентски град не е демоде

Отвори врати първото споделено пространство за учене с денонощна библиотека в столицата

/ брой: 190

автор:Ралица Николова

visibility 864

Те са млади, красиви, усмихнати, респектиращо уверени и интелигентни. Живеят в Студентски град и искат... да четат, да общуват на живо, да дебатират по ежедневни и глобални теми, да участват в изграждането на собственото си бъдеще. И успяват. Група младежи на по двайсетина година вече могат да се похвалят с първия си завършен и впечатляващ проект - споделено пространство за учене, срещи, презентации, литература и изкуство. Study Hub e първата денонощна библиотека в Студентски град, която отвори официално врати на 1 октомври. Всъщност мястото е много повече от библиотека. Там всеки желаещ може да ползва интернет и компютър, стотици томове литература - художествена и специализирана, да участва в различни дебати, срещи по интереси, презентации на различни теми, разработване на студентски проекти. 

Инициатори са петима младежи, обединили се в сдружение "Студенти в действие". Идеята се ражда преди около две години. Когато Цветомира и Мартина трябва да учат за изпити, а се оказва, че няма къде. В стаята им колежката спи след нощна смяна, помещението в общежитието, което трябва да се ползва като читалня, отдавна е място за купони... Бързо момичетата разбират, че не са единствените с подобен проблем. В близката бензиностанция има повече студенти, отколкото клиенти. Това, разбира се, ги шокира. Но те не се задоволяват с мрънкане и въздишки, а решават да променят нещата. Събират се с няколко колеги и мислят - първоначално доста предпазливо. Всъщност изобщо не са убедени, че Студентски град ще приеме място за учене, вместо поредния бар или пицария. Пускат анкета сред младежите и се оказва, че внушителен процент не откриват подходящо място за подготовка за изпити, общуване с колеги по време на учене, социални контакти с различни студентски общности. 

Така се ражда първият проект. Ентусиастите учат в сферите на мениджмънта и стопанското управление. Затова лесно се справят с изготвянето на бизнес план. Признават, че са търсили консултации със специалисти и все още не се страхуват да питат, да променят идеи в крачка, да изчакват най-удобния момент. Успяват бавно, но уверено. Идеята им е прегърната от няколко неправителствени организации, свързани с образованието и младите - "Национален младежки форум", "Заедно в час". Работят активно и със Студентските съвети. Заедно с още няколко сдружения вече са планирали първите презентации и тематични срещи в Study Hub. Така например всеки четвъртък ще има настолни игри. Добре дошли са всички, независимо дали живеят в Студентски град или в друга част на столицата. 

Интересен е пропускателният режим в клуба, който може да се определи и като денонощна библиотека. Всеки студент ще си закупува карта и с нея може да влиза по всяко време, независимо дали има човек на рецепцията или не. Картите може да са еднодневни или месечни, дават право да се ползва помещението, всички книги, да се посещават събития в Study Hub. Сигурно ще има и случаи на вандализъм, но се надяваме да са по-малко. Вярваме, че има много хора, които наистина ще открият тук своето пространство за социални контакти, четене, срещи със съмишленици, разказва Цветомира. 

Библиотеката ще разполага с 50 места, както и с по-малка зала с до 20 места. Първоначално имахме идея да направим и малка кухня, за да може посетители да си приготвят кафе и закуски. С времето това отпадна, защото все още не можем да преценим дали студентите, които идват тук, ще имат нужда и от това. Все пак храна може да се намери много по-лесно и бързо в Студентски град, отколкото книги и място за учене.

Ние сме сдружение с нестопанска цел, обяснява Цветомира. Затова всички приходи от абонаментните карти за Study Hub няма да се разпределят между нас, а ще отиват за поддържане на пространството и разрастването му. Това не е бизнес, казва момичето.

Спомня си началото. Търсят подходящо помещение, но удрят на камък при преговорите с различните университети и със Столична община. Оказва се, че общината е собственик на терени, но не и сграден фонд в района. Ориентират се към помещение под наем. Сравнително бързо откриват "своето местенце". Улучват и собственика - човекът настоява мястото да не се превръща в бар или кафене. Студентите, абсолютно доброволно се включват в довършителните дейности в помещението - рисуват стените, организират благотворителни базари за книги и учебници. Цялата налична литература в библиотеката е от дарения. Книгите могат да се четат на място, а ако някой реши да вземе нещо за "домашен прочит", може да го върне по-късно или да го замени с друго издание. Всяка седмица са планирани и литературни четения. 

Целта ни е студентите да припознаят мястото не само като библиотека. Нека тук да се срещат и общуват младежи с интереси в различни сфери, с проекти, проблеми или решения, описва още една от идеите за Study Hub Цветомира.

Ентусиазмът на тези млади хора да се организират сами и да търсят решения е заразителен. Студентите вярват, че промяна е нужна и че зависи от самите тях. Студентски град отдавна се слави повече с баровете, литрите алкохол и шумните компании. Оказва се обаче, че да четеш и да учиш също не е демоде.

От трети опит : Партийната субсидия става 8 лева

автор:Дума

visibility 285

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 235

Национална стачка блокира Франция

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 235

Алпите били база за руския шпионаж в Европа

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 235

Кратки новини

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 76

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 59

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ