29 Юли 2021четвъртък05:14 ч.

Да чакаме

/ брой: 133

автор:Юрий Борисов

visibility 2615

Две балкански страни ни дадоха нови примери какво трябва да се прави по време на криза. Дясното хърватско правителство реши да диференцира данъка върху доходите чрез три стъпки - 12%, 25% и 40%. С увеличените приходи (и от други данъци) ще акумулира фонд от 200 милиона евро за вдигане на заплати. Логиката е ясна. По-богатите да поемат съразмерно своята тежест за справяне с кризата и което е по-важно - обратно пари в хората, за да се засили потреблението, а оттам и производството. Сърбите пък решили да заделят 20 милиона евро за привличане на свои учени, които работят в чужбина, и да удвоят парите за научни изследвания. И тук логиката е разбираема. Грижа за бъдещата конкурентоспособност.
Вчера в предаването "На четири очи" на Нова ТВ Стефан Софиянски много ясно защити същата логика: намалете ДДС и хвърлете в обращение през следващите три години три милиарда евро. Пак в името на потреблението, което единствено е способно да издърпа брутния вътрешен продукт. "Пари откъде?", зададе професионалния и труден въпрос г-жа Ц. Ризова. "От фискалния резерв, от емитирането на облигационен заем и от еврофондовете", беше отговорът.
Дали е възможно между нашите партии да се зародят сериозни и енергични икономически дебати? Дали е възможно избирателите да подтикнат своите избраници към такива дебати? Не ни остава нищо друго, освен да чакаме.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 116

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 149

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 126

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ