03 Май 2024петък14:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Д-р Симидчиев: Отварянето на ресторантите е политическо, не здравно решение

автор:Дума

visibility 127

Отварянето на ресторантите е грешка, това не е решение на здравните експерти, политическо е. Коментарът направи пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването „Още от деня“ по БНТ. Преди малко здравният министър издаде заповед, с която заведенията отново могат да работят от 1 март.

Според Симидчиев има риск да направим остър пик на третата вълна и отново да се случи тежката ситуация от есента на миналата година. Другият вариант е да имаме плавен пик, в който случаите растат плавно и за по-дълъг период от време. Което няма да натовари болниците толкова много. Всичко зависи от нашето поведение, подчерта пулмологът.

Дай Боже да се справим, но към момента нашият щит срещу заразата е още много малък. Новите случаи растат устойчиво, каза още той.

 В заведенията ядем и пием и там няма как да носим маска, а маската предпазва и дава гаранция средно около 40-50%. Отново ще повторя, че всичко зависи от нашето поведение,  подчерта д-р.

Ние трябва да подхождаме към вируса с всичко, което знаем за него. Със сигурност за една година научихме много за този вирус и няма нищо общо с това, което знаехме в началото. Със сигурност ваксинацията у нас можеше да бъде подредена много по-добре. Според мен "зелените коридори" за имунизация бяха грешка. Не трябваше да прескачаме ваксинационния план. Така хора, които чакаха и имаха нужда от ваксини, не успяха да ги получат. Факт е, че една ваксина се произвежда много трудно, каза още експертът.

Не знам дали хората знаят, но в света има 100 държави, които не са получили нито една ваксина. Ние тук в Европа сме щастливци в това отношение, подчерта той.

Никога не съм давал съвет някой да не се ваксинира. Винаги съм казвал на всеки, който е подходящ за ваксиниране, да го направи максимално бързо и с това, което е налично в момента, защото този вирус предизвиква много и различни тежки промени в нашето тяло, завърши пулмологът.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 715

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 703

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 848

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 734

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 829

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 765

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ