02 Август 2021понеделник06:28 ч.

Ако щете - вярвайте

Чудото на черния кехлибар

Най-могъщ сред всички камъни, той помага на човека да чувства това, което е недостъпно за сетивата и да побеждава болестите

/ брой: 27

автор:Ани Димитрова

visibility 14497

Рядко в природата се срещат напълно черни камъни - един от тях е гагата. Той представлява черен изкопаем въглен с ярък смолист блясък и кадифен оттенък.
Гагатът не е минерал и заедно с кехлибара, перлата, корала и слоновата кост се обособява в отделна група. Ако се натърка с парче плат, се зарежда със статично електричество и привлича малки късчета хартия, подобно на кехлибара, затова бива наричан и "черен кехлибар".
И гагатът, и кехлибарът още в най-ранните човешки общества са смятани за талисмани.
В Египет го използвали за направата на огледала, а в Гърция и Рим - за амулети, гривни и украшения. Римляните носели бръмбари от гагат против уроки, а индийците и египтяните използвали за същата цел малки кръгли плочки.
В Кавказ е любим камък за направата на амулети и всякакъв вид талисмани. Арменците вярват, че смекчава болката от раздяла.
Гагат се дарява на всеки, с когото дълго време ще бъдете разделени. Той е в състояние да запази спомените и да ги предаде на човека, който ще бъде далеч от вас.
Но освен всичко това, гагатът е изключително красив и е любимо украшение още в древността. Употребява се и за направата на целебни мазила, еликсири и настойки и се пали като ароматен тамян.


От векове гагатът се използва за магически цели. Ал Бируни го смята най-подходящ за амулети против уроки, Авицена съветва домовете на епилептиците да се опушват с дим от горящ гагат.
В трудовете на Плиний има указания как се пали, за да прогони змиите, или как се правят заклинания за успех и постигане на желанията. Плиний пише също, че димът му може да потвърди или да отрече девствеността на момиче. Гърците го посвещават на богинята Кибела и го носят, за да измолят нейното благоволение.
В енергийно отношение гагатът е най-силният сред всички камъни (по-силен е единствено шунгитът, за когото се предполага, че е с космически произход). Гагатът създава астрална защита на собственика си, призовава духовете на мъртви роднини, за да помогне на тяхното потомство.
Гагатът е свързан с подсъзнанието на човека - най-мощният източник на информация. Той помага на човек да чувства това, което е недостъпно за петте сетива.
Тъй като е свързан с хатоничните (подземните) сили, гагатът контролира всички демони и по този начин предпазва от демонично обсебване. Извлича негативната енергия от аурата и преодолява депресията. Разбулва стари негативни енергии, които човекът носи в съзнанието си.
На практика гагатът е в състояние да победи всяка болест и да насочи към собственика си благотворен енергиен поток. И още:

- към пострадалите органи се прикрепват гагатови пластини
- той подпомага разнасянето на тумори, стимулира мозъчната дейност, работата на бъбреците, черния дроб, нервната система, дава спокойствие, избавя от депресия и стрес
- при болки в ставите помагат гривни с гагат, а пръстени с него предпазват от простуда, от проблеми със зрението, слуха и дишането
- подобрява работата на сърдечно-съдовата и кръвоносната система
- поглъща тревогите и страховете на собственика си, разсейва обидите и негативната енергия, които таи в себе си
- пази от завист, изобличава лъжците и сваля маските...

От древни времена е талисман на магьосниците в стремежа им да познаят тайните на мирозданието и да въздействат на реалността.
Гагатът подхожда на тихите и миролюбиви хора. Той умее да губи блясък, но и да придобива блясък, грее или излъчва хлад, като по този начин акцентира върху нещо важно.
Такъв талисман е подходящ за юристи, учени, пътешественици. Собственикът му придобива смелост и увереност в себе си, обаче това може да стане само при едно условие: че сам се стреми да победи своите слабости.
Статуетка или няколко мъниста от гагат защитават дома.   
Гагатът е камък на истината и скръбта, на вярата и справедливостта, обкръжен от заблуди и все още неразкрити тайни. В него причудливо са преплетени ритуали на магьосници и обреди на християнската вяра, молитви на мюсюлмани и експерименти на алхимици. Той е нагледно потвърждение на това, че доброто не е задължително бяло, а злото - невинаги е черно. Ако отхвърлим суеверията, трябва да признаем, че черното не крие никаква опасност, но все пак, за да преодолеем страха, скрит дълбоко в душата, понякога е нужно да погледнем право в него, или да се вгледаме в тъмно-кадифения мрак на гагата!


Малко история
Гагатът се е образувал преди около 170-180 милиона години, от овъгляването на изчезнал вид хвойнови дървета. Неговата маса се състои от  въглерод (60-90%), водород, кислород, азот, а също така могат да се срещнат примеси от пирит.
Според археолозите гагатът е известен и се използва още от неолита. В праисторическите погребални могили са открити много предмети от гагат.
Големи количества гагат от бронзовата ера са открити и в Уитби, Англия. Първо римляните, а след тях и викингите, усилено са търсили британския гагат заради магическите и лечебните му качества.
По Средиземноморието гагатът е известен като гагатис и галактит, защото бил намерен край Гаге или Гагас в Лидия (според Плиний). Арменците го наричат гешер, т.е. беззвездна нощ. Германците го познават под името gaget. Според други названието му идва от френското gayet - черен цвят.
В наши дни находища на гагат има в Англия, Франция, Испания и Сибир.


Украшение и утешение

Гагатът се полира до блясък и бижутата от него винаги са модерни. От XVII век до Викторианската епоха се използва най-вече за броеници и разпятия, за накити - гривни, обици, украшения за глава, камеи за пръстени, брошки и други бижута.
През 1861 г. умира принц-консортът Албърт. Кралица Виктория носи траур до смъртта си през 1901 г. Така гагатът излиза "на мода" като траурен накит. Тя смятала, че камъкът добре подхожда на тоалетите й и така станала законодателка на европейската мода.


Кой може да го носи

Поверието е, че амулети и бижута от гагат може да носи всеки, независимо от годината на раждане и от зодията. Според някои астролози се препоръчва преди всичко на знаците Рак и Риби. Хората, родени под тези знаци, са нерешителни и страхливи по природа и камъкът им помага да се справят с малодушието и да отстояват мнението си. Много е добър за Скорпиона - помага да победи своята негативна природа.
    Накитите с гагат се препоръчват за дамите с името Варвара - вибрациите на камъка съвпадат с личното излъчване. 

Червен код за опасни жеги в понеделник

автор:Дума

visibility 228

Всички искат от ИТН гаранции и имената на министрите

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 146

БСП е на прага да осъществи политиките си

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 146

70% от "Хемус" е платена, но само 13% е изградена

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 146

Има риск ББР да не си върне едрите кредити

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 146

Голяма част от София остава без топла вода

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 146

83 на сто е ръстът на летните туристи

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 146

Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

автор:Дума

visibility 107

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 146

Пълен парадокс

автор:Мая Йовановска

visibility 135

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 206

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 192

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 428

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ