30 Май 2020събота20:56 ч.

Книги

Класика

"Чиракът магьосник" - първа среща на децата с Гьоте

/ брой: 64

автор:Дума

visibility 795

За запознанство с творчеството на Гьоте времето винаги е подходящо - никога не е прекалено рано, никога не е твърде късно. Издателство "Лист" залага на първото и организира среща на най-малките читатели с този велик ум от историята на човечеството чрез поемата му "Чиракът магьосник". 

Писана през 1797 г., тя влиза в нашумялата поредица "Детски шедьоври от велики писатели" в превод от немски на Любомир Илиев и с великолепните илюстрации на Сотир Гелев.

И преводът, и рисунките на историята за чародействата на чирака с метлата са създадени специално за новото издание. Досега поемата на Гьоте е излизала в преводи на Владимир Мусаков (от оригинала) и Радой Ралин (чрез подстрочник), но винаги включена в антологии. 

Рисунките на Сотир Гелев предизвикват наблюдателността и чувството за хумор на децата и техните родители. Преводът на Любомир Илиев пък обогатява езика им и ги кара да се заиграят с римите.

"Тази поема е сред най-хубавите произведения на Гьоте! Не е писана за деца и не смятам, че е детска. Ражда се от литературно съперничество между него и Шилер, двамата са живели през една улица и си обявили състезание - кой ще напише по-добри балади. Печелят читателите и литературата на света", емоционално разказва Любомир Илиев.

По думите му "с Гьоте са стари приятели". "Навремето, когато превеждах "Фауст", се случваше така, че насън ми идваха думите, които през деня бягаха. Будех се и ги записвах. Така стана и с "Чиракът магьосник". Преводът се роди за една нощ. А като си помисля, че първоначално смятах да откажа на "Лист"! Сега съм щастлив от тази покана и от резултата - Гьоте заслужава този превод и "Чиракът магьосник" е прекрасен подарък и за внучките ми в Германия, и за всички български деца!", категоричен е преводачът, чиято работа го прави приятел на гении.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1087

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 580

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1663

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 463

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ