22 Септември 2021сряда20:55 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

От писателя

Честит празник на "Пегас"!

/ брой: 286

автор:Дума

visibility 944

Владимир СТОЯНОВ
 

По повод 10-годишнината от излизането на първия брой на приложението за литература и изкуство на в. ДУМА "Пегас" отново си мисля за войводата Христо Ботев и неговите момчета, за печалната им храброст, която обаче стана символна за България.
От много време се каня да напиша една сатирична книга със "спомени на Ботеви четници", но не на тези, които слязоха на Козлудуй, а тези, които се криха в трюмовете при въглищата и продължиха за Виена. Щото корабът "Радецки" е пътувал за омайната и прекрасна Виена, където вместо куршуми във въздуха са свирили валсовете на Щраус. Стъпили на австроунгарската земя, тези люде захвърлиха четническите дрехи, удавиха пушките и пищовите си в тихата бяла Дунава и захванаха бизнес.
Тези хора или, по-право, техните наследници днес управляват България. Като индулгенция за правото си да безчинстват те подхвърлят пред хвъркати журналистки, че са били на кораба "Радецки". Вярно били са, но не са слезли на Козлудуй.
Това е причината да бъда ваш приятел и съратник, защото ви виждам, усещам и прегръщам на този стръмен днешен български бряг. Защото виждам имената ви и словата ви в колоните на вестника, чието наименование даде най-напред самият Христо Ботев.
Именно авторите и редакторите на "Пегас" са сред онези, които винаги пред Виена ще изберат Отечеството и ще умият лицето на България. Гордея се, че с тези хора сме съмишленици и сме в редиците на една чета. Гордея се, че сме избрали да слезем на Козлудуй и сме поели пътя към Околчицата на българския народ. Всеки един достоен български писател, поет, журналист трябва да има своята Околчица и свидно да я брани от пошлостта, простотията и политическия гоьнсуратлък на днешното време. ДУМА и "Пегас" са място и поле за такава битка.
Знам, че понякога е много трудно всяка сутрин да слизаш на Козлудуй, но това е избор! Блажени са тези, които са го направили, защото са го сторили за Отечеството!
Благодаря ви и се гордея, че съм сред вас!
Честит празник!

 

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 766

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 442

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 182

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 407

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ