20 Ноември 2025четвъртък04:23 ч.

АБОНАМЕНТ:

АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ за 2026 година. Можете да се абонирате в: „Български пощи“ АД до 15 декември 2025 г., „Доби прес“ ЕООД до 28 декември 2025 г., в редакцията на вестника до 20 декември 2025 г. Каталожен номер 6. Цени: 12 месеца - 149 € / 291,42 лв., 6 месеца - 75 € / 146,69 лв., 3 месеца - 40 € / 78,23 лв., 1 месец - 14 € / 27,38 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ за 2026 година. Можете да се абонирате в: „Български пощи“ АД до 15 декември 2025 г., „Доби прес“ ЕООД до 28 декември 2025 г., в редакцията на вестника до 20 декември 2025 г. Каталожен номер 6. Цени: 12 месеца - 149 € / 291,42 лв., 6 месеца - 75 € / 146,69 лв., 3 месеца - 40 € / 78,23 лв., 1 месец - 14 € / 27,38 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg

Здраве

Чеснова супа спасява от простуда

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 3142

Множество изследвания по света са показали, че чесънът понижава холестерола и кръвното налягане, предотвратява образуването на тромби/кръвни съсиреци, намалява риска от развитие на атеросклероза. Известно е също, че веществата в тази луковица убиват различни бактерии и вируси, които причиняват грип и настинки. Неотдавнашно проучване на американска изследователска организация Cochrane Database показа, че редовната консумация на чесън през зимата може да съкрати с 1 ден продължителността на простудните заболявания от 5 на 4 дни. Изследванията показват, че чесънът е ефективен и срещу храносмилателни заболявания и диария. Американският сайт healthimpactnews.com публикува тези дни обширна статия за ползите от чесъна, както и рецептата на чеснова супа. За 4 порции са необходими 26 необелени, но добре измити скилидки и 26 обелени скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. масло, 1 ч.л. лют червен пипер, 1/2 настърган джинджифил, 2,5 чаши нарязан лук, 1,5 ч.л. нарязана мащерка, половин чаша кокосово мляко, 3,5 чаши зеленчуков бульон, няколко резена лимон. Необелените скилидки чесън със зехтина се посоляват леко в тава, покриват се фолио и се слагат в нагрята на 180 градуса фурна за 40-45 минути, след което скилидките се изваждат от обелките. В тенджера се разтопява маслото, добавят се нарязаният лук, мащерката и лютият червен пипер, като сместа леко се запържва, докато лукът омекне. Добавя се зеленчуковият бульон и се оставя да къкри 15-20 минути. Сместа се пасира, докато стане на пюре и се връща в тенджерата, добавя се кокосовото мляко и се оставя да къкри. Супата се подправя със сол и пипер на вкус и се гарнира с лимон преди поднасяне.

Зимната ваканция у нас поскъпва с до 10 на сто

автор:Дума

visibility 2849

/ брой: 217

Пускат единен електронен билет в транспорта

автор:Дума

visibility 1881

/ брой: 217

Държавата печели от енергетика и военна промишленост

автор:Дума

visibility 2363

/ брой: 217

Взехме нов заем за 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 2315

/ брой: 217

СС на ООН прие резолюция за Газа

автор:Дума

visibility 2363

/ брой: 217

Проверки за глоби в Босна и Херцеговина

автор:Дума

visibility 2077

/ брой: 217

Мадуро е готов да се срещне с Тръмп

автор:Дума

visibility 2634

/ брой: 217

Армейски колапс грози Украйна

автор:Дума

visibility 2249

/ брой: 217

Сезон на добавките

автор:Аида Ованес

visibility 2557

/ брой: 217

Бойкот на заведенията

автор:Иван Бакалов

visibility 2405

/ брой: 217

Викане срещу празна обществена сграда

visibility 2132

/ брой: 217

Имаш ли спестени пари да ми услужиш?

автор:Аида Ованес

visibility 2354

/ брой: 217

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ