Народна медицина
Червената боровинка намалява кръвното
/ брой: 172
Учени от Университета в Хелзинки, Финландия, направили експеримент с лабораторни плъхове в продължение на 8 седмици. През това време кръвното налягане и сърдечната честота на гризачите намалели значително. "Това е първото проучване за влиянието на червената боворинка върху съдовата функция. Тези плодове съдържат вещества, наречени флавоноли и полифеноли, които оказват положителен ефект върху сърдечната система. Дори биха могли да намалят вероятността за сърдечен пристъп", обобщават учените.
Сокът от червена боровинка предпазва и от инфекции на пикочния мехур. Според изследователи екстрактът от плодовете може да премахне наличието на бактерията Proteus mirabilis, отговорна за сериозни инфекции на пикочния мехур. Най-често инфекциите се получават след използване на катетри.
Наличието на проантоцианидини и флавоноли предотвратява прикрепянето на бактерията Escherichia coli към стените на пикочния мехур и пикочните пътища и спира образуването на устойчиви колонии. Определени химикали, съдържащи се в червената боровинка, неутрализират и възпрепятстват размножаването на патогените. Плодовете и сокът от червена боровинка се използват и при лечението на цистит.