Черешите подобряват мозъчните функции
/ брой: 139
Благодарение на антоцианините, полифенолните антиоксиданти, които им придават наситено червен цвят, черешите подобряват мозъчната функция и паметта. Тези вкусни плодове също така предотвратяват забавянето на когнитивните функции. Това сочат данните от най-нови международни проучвания. Според експерти консумацията на череши може да намали риска от инфаркт, който се благоприятства от хроничното възпаление и плаки в кръвоносните съдове. Те намаляват притока на кръв и втвърдяват артериите. Антиоксидантите в плодовете отпускат кръвоносните съдове, намалявайки възпалението и налягането, и предпазват кръвоносните съдове от образуването на плаки.
Червеният плод помага в борбата срещу диабет тип 2. Полифенолите в черешите подобряват инсулиновата чувствителност така, че глюкозата се абсорбира от клетките и се превръща в енергия.
Хапването на тези плодове допринася хората да спят по-добре. Това се дължи на факта, че черешите са богати на мелатонин - хормон, който регулира цикъла сън-будност, пише още РИА "Новости".