29 Юни 2022сряда15:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Знание

Чадър за синоптиците

/ брой: 119

автор:Вили Гаврилова

visibility 2054

Кой в България няма да подкрепи хората, работещи в БАН, че са излезли да протестират - че заплатите им са като на чистачките, че нямат условия за труд, че не могат да си платят тока примерно за измервателни станции, с които обслужват цялата държава, че младите напускат... Поне от десетилетие насам се знае, че парите, които българската държава, сиреч намиращата се у властта върхушка, дава за наука, са смешни, но с тия смешни стотинки родната ни наука трябва да се мери с десетки пъти по-добре осигурените си колеги в Европа и в света. Поне от десетилетие насам учените ни масово, на несекваща върволичка, се изнасят през Терминал 2 и отнасят със себе си акъла на нацията. Така че всеки нормален човек може да разбере поредния протест - този път на работещите в Националния институт по метеорология и хидрология.
Само едно в случая не е ясно - кой заблуди тези хора, че трябва да насочат гнева си към БАН, а не към тези, които са ги довели до хала им. Кой тури чадър над властта, пращайки ги по грешната писта за зелен хайвер? Как така тази година в НИМХ установиха, че парите им стигат само до 9 юли, след като сега субсидията им е увеличена с над 1 млн. лв. спрямо 2017 г. (по постановлението на МС за повишаване на минималната заплата на института са му необходими под 300 000 лв.). Не са ли присъствали представителите му в Общото събрание, когато то се гърчеше как да разпредели 15-16 млн. лв., определени за дейностите в академията. И тази година, както и миналата, от тези пари за оперативните дейности в НИМХ бяха специално заделени около 1,3 млн. лв. плюс 3 млн. лв. за задължителния членски внос в европейската служба Eumetsat. А останалите "пари за дейност" се разпределят по правила, еднакви за всички институти, според вида на дейностите, според средните заплати за броя учени по научни и помощни длъжности, има и компонента, която е според постигнатите научни резултати. Защото и в БАН удовлетвориха мантрата на властта "пари срещу резултати", макар че парите тук всъщност стигат да се покрият половината от разходите на институтите за ток, вода и за парно, и не целия размер на национално известните като крайно ниски заплати в академията. ДУМА неведнъж е коментирала, че само Христос може да нахрани народа с пет хляба и две риби...
 И още един въпрос възниква покрай протеста на хората от НИМХ. Цялата академия знае, че проф. Христомир Брънзов, бидейки директор на публичен институт, субсидиран от бюджета на БАН, в драстично нарушение на Устава на БАН и на законите си има частна фирма и разни договори за добри пари се насочват към нея, не към института. С разследване, публикувано на 12 юни т.г. ("Двама директори в БАН омесват науката с частните си фирми"), ДУМА установи, че Брънзов има три частни фирми и участва в едно НПО с паралелна на института дейност. Странното е, че ръководството на БАН си трае по въпроса; МОН, където водят Брънзов да преговаря - също, а нито един журналист не задава "неправилни въпроси". Що? Май някой "горе" е турил чадър над директора на синоптиците да го пази от "екстремни явления"... 


           

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ