26 Май 2019неделя13:10 ч.

ново:

Избираме членове на Европейския парламент. Всеки глас има значение. Избираме членове на Европейския парламент. Всеки глас има значение.

През миналата година станахме свидетели на многобройни протести на производителите на розов цвят заради ниските изкупни цени

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

Огромната административна тежест и глоби ще откажат средните и малките стопанства от производство на рози

/ брой: 79

автор:Дума

visibility 441

Закон за маслодайната роза е необходим, но това, което се предлага за обсъждане и приемане от Народното събрание, няма да реши нито един проблем в сектора. Това се казва в становище на депутатите от "БСП за България", членове на парламентарната комисия по земеделие. Както вече стана известно, за обсъждане в НС бе внесен проектозакон за маслодайната роза. В рамките на една година МЗХГ разработва закона, защото пое ангажимент през 2018 г. за решаване на проблеми при изкупуването на розов цвят. Проблемите бяха ниските цени и липсата на купувачи, което доведе до протести и силно социално напрежение.

Според депутата от БСП и зам.-председател на комисията по земеделие проф. Светла Бъчварова, ако този закон бъде приет, това ще доведе до отлив от производството на рози от средните и малките стопанства. В този вид не можем да подкрепим законопроекта, заявяват депутатите от БСП. Те отбелязват, че са силно скептични, че така разписан, законът ще осигури прозрачност и ще гарантира производството и преработката на розов цвят. 

В документа се предлага създаване на регистри за производителите на розов цвят, на розопреработвателите и обектите за производство на продукти от цвят на маслодайна роза. Според БСП това ще бъде изключителна административна тежест за малките и средните стопанства, които са значителен брой. Голяма част от тях не са регистрирани като земеделски стопани, а включването в регистъра изисква регистрация. Ако я няма, производителят няма да има право да продава розов цвят. Така се копират същите изисквания, каквито има към производителите на тютюн. Тютюнопроизводството обаче се подпомага от държавата, а за производство на рози няма подкрепа, отбелязват депутатите.

Тютюнът е акцизна стока, а понеже розите не са, за тях даже не може да се подаде информация колко розово масло се внася поради липсата на код за проследимост в НАП или НСИ. Точно заради това левицата пита как ще се гарантира, че българското розово масло е произведено от българска суровина. Отговор на този въпрос обаче няма. Според депутатите регистрацията на договорите за изкупуване също ще е проблем, защото търговците и преработвателите няма да се ангажират да го правят за малки стопанства. 

Законът предвижда изключителен контрол, който е безпрецедентен в българското и европейското законодателство, ще го правят седем структури, се отбелязва в становището. Според депутатите от БСП това е, меко казано, "безумие", което ще доведе до дългосрочни негативни въздействия върху сектора. Те заявяват, че сериозната административна тежест за производителите на розов цвят е съчетана с невиждан контрол и още по-сериозни административнонаказателни разпоредби. Ако производител не е вписан в регистъра, глобите започнат от 500 и стигат до 5000 лв.

В допълнителните разпоредби се предвижда райониране на производството на рози и съответно като резултат - гарантиране на защитеното географско указание "Българско розово масло". След 1970 г. в страната обаче райониране при отглеждането на култури не е правено и използването на данни отпреди повече от 50 г. едва ли е научно обосновано, заявяват от левицата.

Кандидат за летището предлага да построи и стадион

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 97

Най-после пуснаха процедурата за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 97

Елена Йончева: Това е битка за България

автор:Ивелин Николов

visibility 777

/ брой: 97

Златното момче

автор:Павлета Давидова

visibility 719

/ брой: 97

Парламентарна мимикрия

автор:Ростислава Иванова

visibility 349

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ