24 Август 2019събота10:58 ч.

През миналата година станахме свидетели на многобройни протести на производителите на розов цвят заради ниските изкупни цени

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

Огромната административна тежест и глоби ще откажат средните и малките стопанства от производство на рози

/ брой: 79

автор:Дума

visibility 681

Закон за маслодайната роза е необходим, но това, което се предлага за обсъждане и приемане от Народното събрание, няма да реши нито един проблем в сектора. Това се казва в становище на депутатите от "БСП за България", членове на парламентарната комисия по земеделие. Както вече стана известно, за обсъждане в НС бе внесен проектозакон за маслодайната роза. В рамките на една година МЗХГ разработва закона, защото пое ангажимент през 2018 г. за решаване на проблеми при изкупуването на розов цвят. Проблемите бяха ниските цени и липсата на купувачи, което доведе до протести и силно социално напрежение.

Според депутата от БСП и зам.-председател на комисията по земеделие проф. Светла Бъчварова, ако този закон бъде приет, това ще доведе до отлив от производството на рози от средните и малките стопанства. В този вид не можем да подкрепим законопроекта, заявяват депутатите от БСП. Те отбелязват, че са силно скептични, че така разписан, законът ще осигури прозрачност и ще гарантира производството и преработката на розов цвят. 

В документа се предлага създаване на регистри за производителите на розов цвят, на розопреработвателите и обектите за производство на продукти от цвят на маслодайна роза. Според БСП това ще бъде изключителна административна тежест за малките и средните стопанства, които са значителен брой. Голяма част от тях не са регистрирани като земеделски стопани, а включването в регистъра изисква регистрация. Ако я няма, производителят няма да има право да продава розов цвят. Така се копират същите изисквания, каквито има към производителите на тютюн. Тютюнопроизводството обаче се подпомага от държавата, а за производство на рози няма подкрепа, отбелязват депутатите.

Тютюнът е акцизна стока, а понеже розите не са, за тях даже не може да се подаде информация колко розово масло се внася поради липсата на код за проследимост в НАП или НСИ. Точно заради това левицата пита как ще се гарантира, че българското розово масло е произведено от българска суровина. Отговор на този въпрос обаче няма. Според депутатите регистрацията на договорите за изкупуване също ще е проблем, защото търговците и преработвателите няма да се ангажират да го правят за малки стопанства. 

Законът предвижда изключителен контрол, който е безпрецедентен в българското и европейското законодателство, ще го правят седем структури, се отбелязва в становището. Според депутатите от БСП това е, меко казано, "безумие", което ще доведе до дългосрочни негативни въздействия върху сектора. Те заявяват, че сериозната административна тежест за производителите на розов цвят е съчетана с невиждан контрол и още по-сериозни административнонаказателни разпоредби. Ако производител не е вписан в регистъра, глобите започнат от 500 и стигат до 5000 лв.

В допълнителните разпоредби се предвижда райониране на производството на рози и съответно като резултат - гарантиране на защитеното географско указание "Българско розово масло". След 1970 г. в страната обаче райониране при отглеждането на култури не е правено и използването на данни отпреди повече от 50 г. едва ли е научно обосновано, заявяват от левицата.

Пореден протест в Шишманци

автор:Дума

visibility 30

Честваме 142 години от Шипченската епопея

автор:Дума

visibility 43

Пожар край старото сметище на завод "Арсенал"

автор:Дума

visibility 1055

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 26

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 0

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 514

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 293

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 349

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ