26 Септември 2020събота10:59 ч.

БСП цитира Томислав Дончев, за да защити машинното гласуване

автор:Дума

visibility 446

Дебатите по текстовете в Изборния кодекс продължават часове наред в парламента.

Ожесточени бяха споровете около опитите на ГЕРБ да оставят хартиените бюлетини дори и в секциите, в които ще се гласува машинно. Това са противоречиви, създаващи рискове и хаос, тежко накърняващи демократичния и прозрачен изборен процес, предложения, обяви Филип Попов от БСП. По думите му по-добре е Изборният кодекс да се налича Закон за подмяна на вота, защото това е целта на управляващите.

Изтеглете тези предложения, нека да остане машинното гласуване, както е записано в Изборния кодекс – без възможност за подмяна на вота, без хартиени бюлетини, без възможност за сегашните ви порочни практики, призова Попов.

Колегата му Иван Ченчев дори цитира вицепремиера Томислав Дончев. „Ще ви припомня какво каза българският премиер на 12 февруари 2020 г. на заседание на Министерския съвет: „Ние сме дължи да изпълним това, което пише в Изборния кодекс. Глас народен – глас Божий. Щом хората искат машини, ще има машини.“ Забележете обаче какво казва вицепремиерът Томислав Дончев попитан, освен машини, трябва ли да има хартиено гласуване – „ За мен е чиста глупост да поддържаме две паралелни системи – машинно и хартиено гласуване . Това прави изборите безумно скъпи и не виждам причина от хартия“, прочете Ченчев.

И сега питам мнозинството от ГЕРБ, какво промени  тази позиция и каква всъщност е целта ви? Кажете истината на хората, призова социалистът.

Дебати вървяха и около предложението на ВМРО за отпадане на номерата в бюлетините пред имената на политическите сили.

Вносителите признаха, че това е друг начин за въвеждане на образователен ценз в изборния процес. ГЕРБ, ДПС и "Воля" не участваха в обсъждането, а от БСП напълно отхвърлиха аргументите на ВМРО.

Предложението на ВМРО подкрепиха депутатите от групата на патриотите и петима депутати от ГЕРБ.

Една бюлетина ще бъде дълга 50, 60, 70 сантиметра. Не мога да кажа колко дълга. В такъв случай ще се затлачи самото гласуване с грамотни избиратели, които се бавят, бе мнението на Филип Попов от БСП.

Социалистите настояха, че единственият гарант за честен вот са машините.

Досега депутатите отхвърлиха предложенията на ДПС за отпадане на уседналостта и агитацията на език, различен от българския при осигурен превод на български.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за подкрепа на предложението за изцяло машинно гласуване и за оттегляне на предложенията, внесени от ГЕРБ, голяма част от които са свързани с реда на избор за Велико народно събрание.

 

Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

автор:Дума

visibility 0

БСП провежда 50-ия си юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 80

Втори ден над 250 новозаразени с COVID-19

автор:Дума

visibility 146

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 272

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 930

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 515

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ