14 Април 2024неделя17:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дискусия

БСП трябва и може да се реформира

Отворено писмо до членовете на партията

/ брой: 27

visibility 1419

Румен Николов, адвокат

Цитати:
"Според Устава на партията БСП е масова партия и защитава интересите на хората на труда. Днес това е идеологически абсурд. На кои хора на труда защитаваме интересите? На наемния труд или на едрия капитал? Тези интереси са различни. Трябва да се прекрати идеологическият хаос"
"БСП трябва да защитава интересите на дребния и средния бизнес и на интелигенцията, защото тя е най-онеправдана в условията на пазарна икономика и защото без нея не може да бъде постигната никоя цел на лява партия"
"Конгресът трябва да се свиква всяка година, така ще се спре невъзможността да се сформират конгресни лобита. "
"В Изпълнителното бюро всеки трябва да отговаря за конкретна тематика и да се знае, че той е съответният министър в бъдещо правителство. Така ще се сложи край на безпринципните и задкулисни назначения на случайни хора на ръководни постове в държавата. "

В продължение на една година чрез публикации в интернет и вестник "Земя" се опитвам да привлека вашето внимание върху някои актуални според мен въпроси, касаещи партията ни. Отново се обръщам към вас с молба да поговорим по тези партийни проблеми и заедно, чрез дебати вътре в партията, да намерим верните решения.
На всички ни е известно какво е състоянието на БСП в момента. За това се пише и говори твърде много.
 Причината да стигнем до това положение са допуснатите груби грешки през последните няколко години. Главната причина обаче е люшкането на БСП ту на ляво, ту на дясно и реалното й обезличаване като лява партия.
Днес доверието в ПП ГЕРБ пада с всеки изминат ден, но това не води по никакъв начин до повишаване на доверието в партията. Това явление е повече от тревожно. Следователно БСП има вътрешнопартийни проблеми и тези проблеми трябва да бъде решени - днес, сега и веднага.
Кой е лидер на партията е важно и това не подлежи на коментар. Но това сега не е главният въпрос на партията, тъй като, ако не оправим идеологията си, който и да е начело на БСП, ще допусне същите грешки.
Главният въпрос е: Какво да се прави?
Необходима е незабавна реформа в областта на идеологията на партията и нейната структура. Всякакви оправдания, че моментът не е подходящ за реформи, са във вреда на самата партия и обричат същата на пълен провал. За целта трябва ясно и точно да се очертаят причините, които породиха и пораждат тези проблеми, условията, които способстват тяхното съществуване, и усилията ни да бъдат насочени именно към тяхното премахване.

1. Реформа в областта на идеологията на партията.
Основната причина за лошото състояние на партията се корени в неясната, мъглява и размита идеология. Не се дава ясен, разбираем и конкретен отговор на въпросите за какво точно се борим, чии интереси защитаваме и как го правим? Именно поради това хората не могат да ни припознаят като лява партия. Порокът е заложен в Устава на партията. В чл. 6 и чл. 8 от същия е записано, че БСП  е масова партия и че ние защитаваме интересите на хората на труда. Това е идеологически абсурд. Именно тук е проблемът. Тук е заровено кучето. Оттук идват всичките идеологически недоразумения.
Не се сочи точно интересите на кои хора на труда защитаваме. На хората на наемния труд или на хората на всякакъв вид труд. Едрият бизнес, а това са собствениците на средствата за производство, полагат труд, и то понякога къртовски труд. Това означава ли, че трябва да защитаваме и интересите на едрия капитал? Оказва се, че трябва, да. Стигна се дотам, че представители на ръководството на партията ясно и недвусмислено заявяват на партийни форуми, че не виждат нищо лошо в това БСП да защитава интересите на едрия капитал, на бизнеса, без да си дават ясна сметка за последиците от подобна позиция. Тази позиция няма нищо общо с лявата идеология, нито със социалистическата идея. Идеологическата "порта" на партията в момента е толкова широко отворена, че позволи в нея да членуват хора, приемани без никакъв подбор, без критерии, от кол и от въже, хора на наемния труд и представители на едрия капитал, бедни и богати, сякаш БСП е взаимоспомагателна каса и дейността й се свежда до събирането на членски внос и събиране на дарения. Обикновените истински социалисти застанаха в разкрачен стоеж между бедните и богатите и не знаят на кой свят се намират. На този идеологически хаос трябва да се сложи край веднъж завинаги. 
БСП не е и не може да бъде нито масова, нито общонародна партия. Ситуацията в страната е коренно променена за последните 20 години и тези две понятия "масова", "общонародна" звучат като химера. Именно поради това те трябва да отпаднат от партийните документи.
На хората ясно и категорично трябва да се каже, че БСП на първо място защитава интересите на хората на наемния труд. Това са всички, които са наети да упражняват труд, било то от частни или държавни компании, работещите в държавната или общинската администрация. Това разграничаване е необходимо, за да се скъса веднъж завинаги всякаква връзка на БСП с едрия капитал. Едрият капитал няма място в лява партия. Неговите интереси се защитават от десните партийни формации. И това е така, защото едрият капитал съществува, живее и печели от хората на наемния труд. Едрият капитал има различни интереси и различна философия от хората на наемния труд. За да бъдат защитени интересите на хората на наемния труд, трябва да бъдат накърнени интересите на едрия капитал. Това е толкова просто за разбиране.
На второ място, не по значение, разбира се, БСП трябва да защитава интересите на интелигенцията, и не само защото тя е най-онеправдана в условията на пазарна икономика, но без интелигенцията не може да бъде постигната нито една цел на която и да е лява партия.
На трето място БСП защитава интересите на бедните. Но не и мързеливите бедняци. Това не подлежи на коментар.
На четвърто място БСП защитава интересите на дребния и на средния бизнес. Дребният и средният бизнес са основният двигател на всяка една икономика. Те развиват инициативата у хората и без тях е немислимо изграждането на социална държава.
Това са групите от хора, в които партията трябва да търси своя електорат, това са хората, на които простичко, ясно и конкретно трябва да обясним как ще защитаваме техните интереси. Трябва да се научим да говорим така, че хората да започнат да ни разбират.
В партийните документи ясно и точно е записано, че БСП се бори за социализъм. С течение на времето понятието социализъм се превърна в мръсна дума, и то главно поради явно неразбиране на неговото съдържание. Пък и в партията за толкова години никой не обясни на хората с думи прости какво е това социализъм? И така, време е да кажем на хората, че социализмът е икономическа, а не политическа категория. Най-общо казано, социализмът означава начин за справедливо разпределяне на благата, т.е. на парите. На хората трябва да обясним, че когато вземем властта, тъй като БСП се бори за власт, ще изградим такава държава, в която благата ще се разпределят справедливо. И конкретно да им разкажем, пак с думи прости, как ще направим това и в какви срокове.
За да се изгради справедливата държава, трябва да се отговори на един основен въпрос, а именно: какво ще плащаме, след като се произведат блага? Плащаме труда или плащаме капитала. Казано по друг начин: на кого плащаме - на човека на наемния труд или на собственика на средствата за производство, или и на двете страни, не по равно, но справедливо. Големият въпрос тук е - как ще постигнем тази справедливост?
Тя може да бъде постигната по няколко начина. Тези начини са известни и не е необходимо да преоткриваме колелото. Но за да се избере най-доброто, е необходимо да се проведе широка дискусия в партията.
Единият възможен начин е, като вземем властта, да направим така, че хората на наемния труд да станат акционери. Казано с други думи, когато работят във фирмата, те да държат определен брой акции и на края на годината, на базата на тези акции, да получат дивидент от печалбата. Тази схема от десетилетия се прилага в Япония и други страни. По този начин не само постигаме справедливия баланс в разпределянето на парите, но и на практика създаваме реален обществен контрол върху едрия капитал. Собственикът на компанията няма да може да укрива данъци, да прави глупави инвестиции, да прахосва парите, да източва предприятието и пр. Просто няма как да стане. Тази схема слага край и на сивата икономика.
За постигането на тази цел не е необходимо да приемаме нови закони. Трябва само да променим няколко текста в Търговския закон. Това е реално и осъществимо. Тази проста, но ефикасна схема ще доведе до увеличаване на приходите в държавната хазна, увеличаване на покупателната способност на населението, а оттам и до по-високи пенсии, повече пари за здравеопазване, култура, образование, наука и защита.
Как ще защитаваме интересите на бедните? Раздаването на помощи на калпак не е най-добрият и ефикасен начин за решаване на проблемите на бедните хора. Битката трябва да бъде насочена към изваждането им от състоянието на бедност чрез създаване на нови работни места, преквалификация, изграждане на домове за възрастни и бедни хора. Тук е необходимо да бъде разработена реална система от мерки, с ясни срокове. Тук трябва да кажем на бедните хора: когато вземем властта, ще направим за вас конкретно това и това, в такива срокове, с такива пари, защото ние сме лява партия. Системата от мерки трябва да е просто и ясно написана, за да може да стигне до съзнанието на всеки един човек.
Как ще защитаваме интересите на дребния и средния бизнес?
Характерното за този вид бизнес е, че той се справя и оцелява самостоятелно в условията на пазарна икономика и конкурентна среда. И това е нормално. Този бизнес, не от вчера, има един основен проблем - липсата на достатъчно оборотни средства. В момента банките го задушават с всички възможни трикове и принуждават хората да работят единствено и само за тях. На дребния и средния бизнес не са му необходими толкова данъчни облекчения, колкото свеж капитал и пазари. Тук е и ролята на справедливата държава, която ние ще изградим. Държавата е в състояние с няколко законови промени да превърне БНБ, единствената българска банка, във финансова институция, която да се занимава с влогонабиране и кредитиране на малкия и средния бизнес при нормални лихвени проценти. Тази нов тип банка трябва не само да събира и дава пари, а трябва да помага в намирането на пазари за произведената стока. Така частните банки ще бъдат реално принудени да намалят лихвите по кредитите, ако искат да не фалират.

2. Незабавна реформа в структурата на партията.
Структурата на партията е добре изградена, но тя трябва да бъде изпълнена с ново съдържание, за да се превърне БСП в модерна лява партия, отговаряща на изискванията на XXI век.
Върховният орган на партията е Конгресът и по това не може да има спор. Това е висшия форум, там се вземат най-важните решения, които имат силата на закон за всички членове. Практиката показа, че е политически нецелесъобразно Конгресът да е постоянно действащ орган с мандат за 4 години. Това беше грешка. Някои делегати започнаха да се изживяват не като говорители на партийните организации, които са ги избрали и изпратили да говорят вместо тях, а като щатни конгресни служители, членове на различни конгресни лобита. Прегради се всякаква възможност нови и млади социалисти, носители на нови идеи за нови политики, да бъдат изпращани на този най-висш партиен форум. Необходимо е това да се промени. Конгресът трябва да се свиква ежегодно, като по този начин се даде възможност партийните организации всяка година да изпращат най-добрите си делегати. Така ще се сложи край на апаратните игри, партийните интриги, ще се пресече възможността да се сформират едни или други конгресни лобита. Тази промяна си струва да я направим, та дори и ако щете само за това, на Конгреса да бъде изпратен един млад делегат, който да види какво е това висш партиен форум и да има после какво да разказва на децата си.
Какво трябва да се промени в Изпълнителното бюро?
Както казах, БСП се бори за власт и трябва всеки един момент да е готова, ако народът пожелае, да поеме властта. Това поражда необходимостта в ИБ на БСП да се направят такива промени, че то да бъде бъдещото правителство на страната. Тук не става въпрос за правителство в сянка, а точно обратното - ясно, видимо, действащо, с конкретни хора, бъдещо правителство. Председателят на партията трябва да бъде бъдещият министър-председател на България. Членовете на ИБ са бъдещите министри. По този начин хората ще знаят не само каква държава искаме да изградим, когато сме на власт, но и кои са хората, които конкретно ще работят за тази нова държава. Всеки член на ИБ, явяващ се бъдещ министър, трябва да отговаря за ресора на съответното министерство. Той всеки ден трябва да знае какво се случва в даденото министерство, да се среща с действащия министър, да предлага решения на отделни проблеми, свързани с работата на съответното министерство. Това означава, че трябва да се направи ново разпределение на функциите на всеки един от членовете на ИБ. Този, който отговаря за Международната дейност на БСП, де факто трябва да стане бъдещият външен министър на страната. Този, който отговаря за вътрешната политика, трябва да е бъдещият вътрешен министър. Този, който отговаря за финансите на партията, трябва да е бъдещият финансов министър. И така нататък.
По този начин, от една страна, партията винаги ще бъде готова веднага да вземе властта, хората отрано ще знаят кои са бъдещите министри, партията ще има възможност да провери реално тези хора могат ли да изпълняват задачите, с които ще бъдат натоварени, самите бъдещи министри ще са подготвени и най-малкото, когато влязат във властта, няма да се губят три месеца по коридорите на съответното министерство, търсейки кабинета си. Така ще се сложи край на безпринципни, задкулисни игри и назначения, на издигане на хора на ръководни постове в държавата, които са нови и за самата партия.
Този подход може единствено и само да отговори на очакванията на новото време и да превърне БСП в модерна, лява парти, партия на XXI век.

Какво трябва да се  промени в Националния съвет?
Националният съвет на партията, в този си вид, съставлява междинен орган, който се занимава с политическа дейност между заседанията на Конгреса. Казано с други думи, това е един над-конгресен орган или още по-лошо, заместващ Конгреса орган, което е недопустимо. Както казах, Конгресът на партията е нейният висш орган и този орган не може да бъде заместен от друг. От друга страна, е хубаво да има такова междинно звено, но то трябва да бъде изпълнено с ново съдържание, смисъл, цели и задачи. Това налага да бъде направена коренна промяна в следната насока. Членове на НС трябва да бъдат единствено и само областните председатели на БСП. Можем да го наречем съвет на председателите. Областните председатели са тези, които знаят най-добре състоянието на партията в съответната област, те носят пълна персонална отговорност за партийната работа на място, те могат ясно и точно да изразят какво мислят отделните партийни членове. Това са хората, които реално ще помагат да се вземат правилните партийни решения. Тук би могло да се помисли върху следната идея, а именно: при вземането на решенията областните председатели да гласуват с броя реални членове на партията. Така би било хем демократично, хем правилно.
Областните председатели на партията са изключително важни не само поради горното, но и поради факта, че това са бъдещите областни управители на страната, когато БСП вземе властта. Ако не стават за бъдещи областни управители, то те не стават и за областни председатели на БСП. Това са хората, които трябва да са в непрекъснат контакт с действащите в момента областни управители, да се срещат с тях, да вземат участие в обсъждането на един или друг въпрос, касаещ конкретната област. Отделно от това хората в областта трябва да ги познават и да им вярват. За да бъдеш областен председател на БСП, не е достатъчно само да си предан на партията, а трябва да притежаваш и много други лични качества. Радостното е, че в момента в огромното си мнозинство областните председатели на БСП са прекрасни хора.
Що се касае до областните съвети на БСП, то членове на същите следва да бъдат единствено и само председателите на общинските организации на БСП.
Същият принцип трябва да се приложи и по отношение на останалите териториални структури на партията. Принципът е - председателят на общинския съвет на БСП е и бъдещият кмет на общината и ако не става за кмет, то той не става и за председател на общинския съвет на БСП.
По този начин не само структурите на партията ще бъдат изпълнени с ново съдържание, но ще се повиши чуваемостта вътре в самата партия, ще спре разноговоренето, партията като цяло ще придобие нов, видим за хората облик, ще се повиши доверието в партията, ще се сложи край на статуквото, а оттам и ще се увеличи шансът за спечелване на изборите. Вече няколко пъти го казах - БСП е партия, която се бори за власт, за да може да изгради социална и справедлива държава. Докато БСП е в опозиция, нищо не може да направи в тази насока или поне ако постигне нещо, то ще е с цената на огромни компромиси и пазарлъци.
От изложеното дотук става ясно, че е необходима незабавна реформа в БСП в посочените по-горе направления, ако искаме БСП да се превърне действително в нова модерна лява партия, отговаряща на изискванията на новото време. Не направим ли тази реформа, с течение на времето електоратът на БСП ще се свива, за да стигне до или под санитарния си минимум. БСП е единствената лява партия в страната и народът ни има нужда от нея, не само като изразител на леви идеи, но и като реален носител на лявата кауза. Не можем да си позволим лукса да лишим хората от възможността да се изгради нова, социална и справедлива държава. Лишим ли народа от тази възможност, историята ще бъде безмилостна и поколенията никога няма да ни простят тази грешка. Аз зная всички аргументи против реформата в партията. Трябват ни аргументите за тази реформа.
Днес в условията на тежка икономическа криза, когато монополите и банките душат народа ни, когато правителството на ПП ГЕРБ се е оплело като пате в кълчища, не е достатъчно само да викаме "Те са лошите". Необходимо е да поведем реална битка,  да поведем народа срещу всеки монопол, срещу банковия октопод, организирайки и оглавявайки не само протести, но и предлагайки реални антимонополни мерки. Само тогава хората ще ни повярват, че можем да изградим новата държава. Не е достатъчно само да искаме оставката на правителството, а трябва да можем да кажем на хората какво ще стане след тази оставка, да кажем: "Махнете ги тези, защото ние ви предлагаме други, можещи и знаещи хора, които ще изградят новата държава и тези хора ще ги посочим поименно". Това е смисълът на всичко.
Казаното дотук е лично мое мнение, с което по никакъв начин не ангажирам партийната организация, в която членувам. Зная, че много от повдигнатите въпроси ще породят спорове, ще има съпротива, за да се запази статуквото, но от някъде трябва да се започне. Наложително е тези и други партийни въпроси да бъдат обсъдени в ОПО, на партийни кръгли маси, в интернет  - за да може да се включат повече партийни членове и симпатизанти, да се родят повече нови идеи, които реално да се приложат на практика. Тази година ни предстои важен Конгрес. Само Конгресът на партията може да промени устава. За да станат промените реалност, е необходимо всички наши идеи и предложения да бъдат изпращани писмено в централата на БСП, адресирани до Конгреса. Нашата кауза е лявата кауза. БСП трябва и може да се реформира.

 

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 1011

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 1101

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 994

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 932

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 1149

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 1157

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 1040

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 879

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 1239

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 1013

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 948

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 859

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ