04 Юни 2023неделя19:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Водачът на листата в 5 МИР - Видин, Филип Попов бе сред официалните лица на празника на Белоградчик. Кметът на града Борис Николов призова бъдещите народни представители да помнят какво са преживели заедно в този ден

БСП: Само с реални мерки можем да спасим Северозапада

Пътят е от конкретните проблеми на хората към общата социална позиция на партията

/ брой: 124

автор:Велиана Христова

visibility 2

"Ние не живеем, ние преживяваме", казват хората в Северозападна България. Най-бедният регион на най-бедната страна в ЕС. Враца, Мездра, Монтана, Видин, Лом - едно и също: разруха и селища, забравени от държавата. За този край с прекрасна природа и с прекрасни хора, оставени на доизживяване, които са все по-малко и имат все по-малко работа и доходи, никога не е имало политика. Имало е обещания, които никога не са изпълнявани, и надежди на думи, които никога не са се сбъдвали. За фаталното обезлюдяване и бедност в най-изостаналия регион на ЕС се говори поне от три петилетки, но нищо не се случва. Хората не са виновни за хала си, виновно е управлението на държавата, създало особено в последните 12 години огромен дисбаланс в развитието на отделните части на България. А шансове за спасение има, стига някой да анализира  проблемите и да търси пътя за измъкване. Хората тук не се оплакват, те призовават да им се даде възможност за използване на шансовете.

В ход са активни срещи в селищата от северозападните райони на кандидатите от "БСП за България" за бъдещия 46-и парламент. За пръв път партия излиза с конкретна програма за спасяването на този край - специален закон плюс мерки за социално, икономическо, образователно възстановяване. Неотдавна в изследване, осъществено с помощта на фондация "Фридрих Еберт", дебело бе подчертан изводът: без целенасочена държавна политика Северозападът няма как да бъде спасен. Такава политика предлага на хората БСП заедно с конкретните лостове за изпълнението ѝ в плът и в кръв.

Като наблюдава човек отблизо срещите на левите кандидати с местните хора, на водачите на листи Александър Симов, Атанас Костадинов, Филип Попов, ясно вижда как много по-действено и интересно за хората е, когато разговорът започва от конкретните проблеми на селото, на улицата - липсващата аптека и транспорт, конкретните издевателства на "енергото", ниската пенсия на леля Динка след 47 години труд... За да стигне след това до извеждането на общите социални позиции, които отстоява БСП. Обратното - от общото към частното, от обяснения за политическите позиции на левицата към свеждането им до частния случай на леля Динка, става по-трудно. 

За това говорих с хората в Лом, които се събраха завчера на площада в града за представянето на листата на "БСП за България" в 12 МИР с водач Атанас Костадинов. И които припяваха заедно "Пътнико свиден..., тръгнал да видиш белия свят... че на света е България само една!" Нашите деца ги няма тук, далече са, само БСП казва не с лозунги, а как конкретно, с какви стъпки можем да ги върнем в България, затова сме дошли, да чуем, казват мъж и съпругата му, разглеждайки брошурите на бюлетината с номер 4. 

Малко по-късно попадаме на друго място - на празника на Белоградчик навръх Петровден. Сред множеството са всички кандидати от листата на "БСП за България" в 5 МИР - Видин, начело с Филип Попов. На официалната трибуна е и митрополит Даниил Видински - денят е на апостолите Петър и Павел. А кметът на града Борис Николов напомня, че идат избори, и призовава бъдещите народни представители да помнят какво са преживели заедно с всички тук.   

 

Снимки АВТОРКАТА

С младежки усмивки започна в Лом представянето на водача на листата в 12 МИР - Монтана, Атанас Костадинов и на другите кандидат-депутати от "БСП за България" 


Иван Иванов, кандидат за депутат в 6 МИР - Враца: Искаме да направим така, че младите хора да останат тук  

Живеем в най-бедния регион не само в България, а в цяла Европа. В регион, в който хората нямат достъп до адекватно здравеопазване. В десетте общини от област Враца са останали две или три общински болници. Хората нямат достъп до общинските центрове, няма междуселищен и междуградски транспорт. Живеем в регион, в който младите са принудени да го напуснат, защото нямат поминък. Възрастните са на ръба на оцеляването с мизерните си пенсии, които получават. Всички ние живеем в този регион и всички това добре го знаят. От 12 години политическа партия ГЕРБ не е направила нищо конкретно за нашия беден регион. Абсолютно нищо. 

Ние от БСП може би също сме правили грешки, няма безгрешни партии, няма безгрешни хора. Но само ние имаме план, имаме програма, можем и искаме да направим нещо по-добро за хората. Затова моля нашите социалисти да говорят с техните близки, с техните съседи и приятели да ни подкрепят на предстоящите избори, за да можем да направим всичко това, което планираме - и за безплатното образование, и за достъпа до здравеопазване. Да направим така, че пенсиите да бъдат актуализирани, както искаше БСП в 45-ото Народно събрание и законопроектът мина на първо четене, но на второ - не. Т.нар. нови партии не го подкрепиха и не можахме да направим актуализация на пенсиите. За да можем да направим така, че младите хора да останат тук, да останат в региона, да останат в България. Искаме да осъществим идеите си за безплатните детски градини, за безплатното образование. Затова - на 11 юли с бюлетина номер 4! 

Д-р Митка Лечева, кандидат за депутат в 6 МИР - Враца: Най-голямата грешка е, че болниците са търговски дружества

Преди 40 години съм започнала работа в Общинската болница в Мездра. Тогава две години кандидатствах за място, нямаше места за лекари. Сега от 25, че и от 30 години нов доктор не е постъпил в болницата. Нашата Българска социалистическа партия е социална партия. Тя е партия на хората от лявото пространство, а това значи - на населението, което няма големи възможности. Лошото стана, че след Десети ноември болниците ги направиха търговски дружества. За мен това беше голямата грешка. Търговско дружество с една здравна каса, като всички чакат на нея. И кои са на нея? Кои са печелившите - частните болници, големите пътеки са в частните болници. Нашата болница обслужва и района на Роман, много голяма е територията, която обслужва. И въпреки че сме в намален състав в болницата и в поликлиниката, тези хора, които сме останали там, даваме всичко от себе си, за да можем да обслужваме все пак адекватно болните.

Затова, ако на 11 юли хората ни подкрепят, аз лично обещавам, че ще започна да работя усилено да привлечем нови колеги, защото около 70 процента от работещите в поликлиниката са на пенсионна възраст, и в болницата е така. Дай боже, ние да работим още десетина години, но ще остане нашият район без кадри. Това за мен е най-важната политика за Северозапада. Учители има, но лекари и здравни работници няма. Затова, ако искаме да развиваме Северозапада, всички трябва да погледнем вляво на предстоящите избори.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ