13 Ноември 2018вторник07:28 ч.

БСП продължава битката срещу концесията на летище София

Левицата ще сезира ВАС и президента заради риска за националната сигурност

автор:Дума

visibility 211

От левицата ще продължат битката срещу концесията на летище София, след като мнозинството в НС отхвърли предложението им за промяна в Закона за концесиите. От БСП поискаха дружествата с над 50% държавно участие, които са в забранителния списък за приватизация, да бъдат забранени и за отдаване на концесия. Очаквано управляващите гласуваха "против".
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче бе категорична - ще сезираме ВАС и ще се обърнем към президента, за да поемем грижата за българските граждани.
Ще се обърнем с молба към президента Радев, който върна Закона за концесиите ви с вето, който върна и Закона за приватизационен и следприватизационен контрол също с вето, който е последователен по тема национална сигурност. Ние ще търсим институционална подкрепа през съда по законов ред, през президентската институция също, отсече Нинова. Тя обърна внимание, че в концесията на летище „София“ е записано, че при война, национална катастрофа, криза, бедствие, държавата трябва да предупреди концесионера да изчака 6 месеца и след това да му плати обезщетение за забавянето. Това е скандално - да плащат за това, че си защитил националния интерес и територията си, възмути се от трибуната Нинова. 
Как точно през тази концесия ще защитите България и народа си след като сте дали права на концесионера сам да си определя летищните такси, обърна се тя към мнозинството. Как пазите националния интерес след като сте записали тези условия, че ако България реши, че има нужда от второ летище, трябва да пита първия концесионер, продължи с въпросите си лидерът на левицата.
Корнелия Нинова припомни, че темата за концесиите бе тема на Патриотите преди да влязат в управлението. Цяла кампания развихте на основата на това, че не трябва да има изобщо концесии, че чуждите инвеститори са колонизатори, припомни тя. Волен Сидеров потвърди думите на Нинова, но използва това, за да нападне БСП, че краде идеите на "Атака".
Декларирам от името на БСП, че когато дойде времето да взимаме решения – ще отменим концесията на летище „София“, продължи Нинова. Колкото и да струва това и каквото и да изисква от българската държавност, тази отмяна ще бъде защита на българския национален интерес, категорична бе тя.
Създава се впечатление, че се прави забранителен списък за приватизация, а с друг закон той се заобикаля. Това коментира от трибуната зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков. Той припомни, че водещата правна комисия не е намерила време да разгледа промените в Закона за концесиите на първо четене, за той влиза направо в зала. Това е жалко, добави социалистът. Икономическата комисия е свършила работата си и са постъпили различни становища. Те са ценни с разсъжденията си, продължи Зарков. По думите му трябва да се изясни дали концесията е единственият начин за развитие на определени обекти, или държавата ни има капацитет да развива тези обекти.

Поредна вечер на протести

автор:Дума

visibility 0

Антикорупционната комисия привиква Лозан Панов

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 220

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 220

Делото срещу Боршош тръгва след два месеца

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

КАТ вдига двойно глобите

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 220

Горанов: Данъкът за колите ще скочи въпреки протестите

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 220

Очакват лоша реколта от зърно догодина

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Отварят процедури за еврофинансиране с 1,1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

Ердоган: Ще продължим да работим за членство в ЕС

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 220

Демократите засилват натиска върху Тръмп

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 220

Кратки новини

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Македония коригира по преспански конституцията

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 220

Има едни специалисти антикомунисти...

visibility 141

/ брой: 220

Новият краен неолиберализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 80

/ брой: 220

САЩ: Реквием за една левица

автор:

visibility 94

/ брой: 220

Датата

автор:

visibility 25

/ брой: 220