22 Януари 2019вторник05:09 ч.

БСП продължава битката срещу концесията на летище София

Левицата ще сезира ВАС и президента заради риска за националната сигурност

автор:Дума

visibility 452

От левицата ще продължат битката срещу концесията на летище София, след като мнозинството в НС отхвърли предложението им за промяна в Закона за концесиите. От БСП поискаха дружествата с над 50% държавно участие, които са в забранителния списък за приватизация, да бъдат забранени и за отдаване на концесия. Очаквано управляващите гласуваха "против".
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче бе категорична - ще сезираме ВАС и ще се обърнем към президента, за да поемем грижата за българските граждани.
Ще се обърнем с молба към президента Радев, който върна Закона за концесиите ви с вето, който върна и Закона за приватизационен и следприватизационен контрол също с вето, който е последователен по тема национална сигурност. Ние ще търсим институционална подкрепа през съда по законов ред, през президентската институция също, отсече Нинова. Тя обърна внимание, че в концесията на летище „София“ е записано, че при война, национална катастрофа, криза, бедствие, държавата трябва да предупреди концесионера да изчака 6 месеца и след това да му плати обезщетение за забавянето. Това е скандално - да плащат за това, че си защитил националния интерес и територията си, възмути се от трибуната Нинова. 
Как точно през тази концесия ще защитите България и народа си след като сте дали права на концесионера сам да си определя летищните такси, обърна се тя към мнозинството. Как пазите националния интерес след като сте записали тези условия, че ако България реши, че има нужда от второ летище, трябва да пита първия концесионер, продължи с въпросите си лидерът на левицата.
Корнелия Нинова припомни, че темата за концесиите бе тема на Патриотите преди да влязат в управлението. Цяла кампания развихте на основата на това, че не трябва да има изобщо концесии, че чуждите инвеститори са колонизатори, припомни тя. Волен Сидеров потвърди думите на Нинова, но използва това, за да нападне БСП, че краде идеите на "Атака".
Декларирам от името на БСП, че когато дойде времето да взимаме решения – ще отменим концесията на летище „София“, продължи Нинова. Колкото и да струва това и каквото и да изисква от българската държавност, тази отмяна ще бъде защита на българския национален интерес, категорична бе тя.
Създава се впечатление, че се прави забранителен списък за приватизация, а с друг закон той се заобикаля. Това коментира от трибуната зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков. Той припомни, че водещата правна комисия не е намерила време да разгледа промените в Закона за концесиите на първо четене, за той влиза направо в зала. Това е жалко, добави социалистът. Икономическата комисия е свършила работата си и са постъпили различни становища. Те са ценни с разсъжденията си, продължи Зарков. По думите му трябва да се изясни дали концесията е единственият начин за развитие на определени обекти, или държавата ни има капацитет да развива тези обекти.

Търговци на горива отново плашат с протести

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 14

Кой е отговорен за хаоса с е-винетките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

МВФ прави преглед на икономиката ни

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

Задава се най-слабият от 3 г. икономически ръст в света

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 14

Германия въвежда ограничение от 130 км/ч по магистралите

автор:Дума

visibility 82

10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток

автор:Дума

visibility 83

Тереза Мей: Втори референдум е невъзможен

автор:Дума

visibility 73

Китайската икономика забави ръст

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Изоставената държава

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 14

Читалищата имат нужда от подкрепа

visibility 53

/ брой: 14

Властчица - масчица

visibility 80

/ брой: 14