19 Януари 2022сряда16:25 ч.

ново:

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус

БСП подкрепя протеста на хората с увреждания

автор:Дума

visibility 749

Правителството се опитва да накаже хората с увреждания за това, че само не може да се справи с корупцията и злоупотребите в системата на ТЕЛК. С предложените промени не се гарантира ограничаване на корупционните практики и увеличаване на контрола, не се решават проблеми, а се оставят редица неизяснени въпроси. Това се казва в позиция на БСП в подкрепа на организирания днес национален протест на хората с увреждания. Припомняме, че вчера, в последния момент, по нареждане на Бойко Борисов, концепцията за промените в ТЕЛК бе изтеглена. Въпреки това насроченият за този час протест в центъра на София не бе отменен. Хората с увреждания твърдят, че изтеглянето на проекта не е решение на проблема.Публикуваме пълния текст на позицията на БСП
 
Според предложената и засега отложена реформа от правителството на  базата на експертизата на работоспособността, част от хората с намалена работоспособност над 50 % ще получат отказ за получаване на пенсия за инвалидност, а друга част ще получават частичен размер на пенсията.
Пристъпва се към ограничаване на права при липса на реална възможност за трудова и социална интеграция на хората с увреждания. Поради неспособността правителството да се справи със злоупотребите и корупцията в тази система,се наказват хората с реални увреждания. С предложените промени не се гарантира ограничаване на корупционните практики и увеличаване на контрола. Предложената концепция не решава основните проблеми на хората с увреждания и оставя редица неизяснени въпроси. Тя има неясен характер, без времеви хоризонт и цели по-скоро икономии на финансови средства. Не се отговаря на възловия въпрос- какви права ще ползват хората с увреждания след разделянето на експертизата и как те ще бъдат гарантирани?
Децентрализацията ще доведе до затруднение и увеличение на администрацията, а не улеснение за хората с увреждания
Не е ясно- как държавата ще се ангажира с предоставяне на условия за реално работно място и доходи от труд за хората, получили експертиза за своята работоспособност и лишени изцяло или частично от инвалидни пенсии? И досегашната оценка дава възможност за труд на част от тях, но безработицата им е близо 90 % при нищожните нива на инвалидната пенсия.
Лишаването, изцяло или частично, от инвалидна пенсия, без гаранции за възможност за цялостна интеграция - достъпна среда, адаптирани работни места, достъп до съвременни и ефективни социални услуги, адекватни нива на добавките за социална интеграция, е просто стремеж за търсене на икономии, за ограничаване на разходи от една от най-онеправданите социални групи.Не се отчита острата необходимост от продължаващо лечение и рехабилитация за стабилизирането на здравословното състояние на освидетелствените лица. Положението на хората с увреждания по-скоро ще се влоши
Отдавна ГЕРБ манипулират общественото мнение, че броят на инвалидите в България е много голям. Управляващите стигнаха дотам- да противопоставят големи обществени групи и да обещават бъдещо увеличение на пенсиите за осигурителен стаж и възраст само след намаление на броя на инвалидните пенсии. Реалността е друга. В България хората с увреждания са около 8 %, при 16 % средно за ЕС.
Концепцията на управляващото мнозинство за реформиране на експертизата на работоспособността не решава нито един от проблемите за:
- Адаптирана и достъпна среда;
- Достъпно здравеопазване и рехабилитация;
- Конкретно насочено образование и обучение;
- Развитие на социалната икономика;
- Реална възможност за трудова заетост и достъп до адаптирани работни места;
- Качествени и достъпни социални услуги;
- Адекватни нива на инвалидните пенсии;
- Адекватни размери на интеграционните добавки и обвързването им с цената на живота;
- Равнопоставеност на финансовата подкрепа за децата с увреждания и тези навършили 18 г.;
- Осигуряване на хората с увреждания на компенсиращ доход,  обвързан с увеличените разходи за лечение, хранене, медицинска и социална рехабилитация, обучение и преквалификация, транспорт, достъп до информация, социални услуги и др.;
- Намаляване на административната тежест и подобряване на обслужването.

Ние изцяло подкрепяме справедливите искания поставени в Протестната нота на Национално представителните организации на и за хората с увреждания и протеста им днес.

 

Скопие прие наше искане за името си

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 12

Шефът на ЦРУ посетил Украйна

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 12

Роберта Мецола е новият председател на ЕП

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 12

Турция променя името си

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 12

Барабар Петко с мъжете

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 12

Културата остава след бурите

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 12

Политически димки

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 12

Вяра Емилова: ДУМА трябва да бъде стандарт за левия печат

автор:Дума

visibility 756

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ