22 Януари 2022събота01:21 ч.

ново:

Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София

БСП подготвя алтернативна програма за здравеопазването

Вече няма да обещаваме популистки неща, когато сме в опозиция, а след това да не могат да се изпълняват, отсече Корнелия Нинова

/ брой: 127

автор:Аида Паникян

visibility 1323

БСП започва да подготвя аргументирана и финансово обезпечена алтернативна програма за развитие на здравеопазването. Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова по време на среща с ръководството на Българския лекарски съюз. Срещата бе поискана от лекарското съсловие и по думите на председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев БСП е една от първите партии, отзовали се на поканата. Няма да поемаме никакъв ангажимент, няма да предлагаме никакви законодателни промени, ако имаме и най-малка нотка на съмнение, че не бихме могли да ги изпълняваме, когато сме на власт, а не само като обещания, когато сме в опозиция, отсече Нинова и заяви, че този път партията ще поема ангажименти, за които може да гарантира и е наясно, че е възможно да ги изпълни.
Единодушни сме, че т.нар. реформа не доведе до нищо добро нито за пациентите, нито за медиците, нито за бюджета на НЗОК, нито за държавния бюджет, бе категоричен лидерът на социалистите. По време на срещата и двете страни констатираха за пореден път, че през последната година и половина нормативният хаос е голям, важни нормативни и поднормативни актове си противоречат и все по-трудно се овладява хаосът, поради което от БСП са готови да приемат експертна помощ от БЛС при изготвянето на ефективни законодателни промени. По време на срещата лекарите поставиха отново въпроса за възстановяване на договорното начало, както и наболелия проблем с недостига и изтичането на наличните млади лекари, сестри, акушерки, лаборанти. Обучението и подготовката на кадри е от особена важност, тъй като системата вече буксува, категорични бяха и Нинова, и д-р Грозев.
БСП и БЛС се уговориха взаимно да си помагат при изготвянето на бюджета за здравеопазване на 2017 г. и да започнат работа най-късно до края на юли. Лекарите в момента не искат повече пари или по-високи заплати, а възможност да контролират обществения финансов ресурс за здравеопазване, заяви пред журналисти Нинова. Лекарите бяха категорични, че не искат отговорността "за безхаберното харчене на средствата да се прехвърля" върху тях.
От БСП поеха ангажимента да поставят като питания по време на парламентарния контрол всички въпроси и проблеми в системата, за които бъдат сигнализирани от съсловието.


Лекари:
Драстично се орязват легла в общински и частни болници


При подписването на договорите на болниците с касата масово се орязват болнични легла - от 20 до 90%, в частни и общински. Това съобщиха представители от Националното сдружение на частните болници, които са подкрепени и от сдружението на общинските болници. Орязването на леглата, което е своеобразен лимит, става в съответствие с изискванията на Националната здравна карта, която в момента е Конституционния съд. Те припомниха, че само за година 27 нормативни акта на настоящото ръководство на МЗ са дадени в съда. Орязването на болнични легла за пациентите означава ограничен избор и достъп до болнично лечение и ще има листи на чакащите, които вече ще са за над 3 месеца, прогнозират медиците. Те са категорични, че в МЗ цари административен хаос.  
Лекарите, които заминават в чужбина, отиват там с пациентите си, защото ако ще плаща, болният предпочита да се лекува в чужбина и това става все по-развиваща се тенденция, каза Иван Димитров от Българския пациентски форум.       

Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8%

автор:Дума

visibility 357

Вадят колекторските фирми на светло

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 14

"Топлофикация София" три пъти съди русенка

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 14

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 829

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ