22 Септември 2019неделя17:12 ч.

В доклада няма оценки, няма предложения, а само отчетност, заяви Таско Ерменков

БСП определи доклада за сигурността като безсмислен

В документа липсват констатации и мерки за социалните баланси и сигурността, смятат от левицата

/ брой: 176

автор:Юлия Кулинска

visibility 273

Докладът за националната сигурност за 2018 г. е най-общо отчетничество и до голяма степен е безсмислен, заяви зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин при обсъждането на документа. По думите му в него липсва ключовият проблем за задълбочаващото се социално разделение. "Пропастта между бедни и богати нараства и е най-голяма в сравнение с другите страни в ЕС. Продължават да растат и регионалните различия и дисбаланси. В доклада няма и дума за функционирането на институциите и за електронното управление, за епидемиите сред животните, която е свързана със земеделието, демографията и нуждата от специфична подкрепа за пограничните райони", подчерта Вигенин. Той припомни, че за БСП демографията е ключова и тя трябва да бъде център на вниманието на кабинета и на НС. 

Липсват констатации и политики за социалните баланси и социалната политика, добави Георги Гьоков от БСП. Той се възмути от сериозната тенденция за нарастване на броя на социално изключените. "Защо избягвате дебати по теми, свързани с бедност, неравенства, обедняване, междуетническо противопоставяне, маргинализиране? Тези болезнени за обществото въпроси няма да се решат от само себе си. Добре е поне по тези теми да се вслушвате в решенията, които БСП предлага", призова зам.-председателят на социалната комисия в НС. 

Замазали сте темите за неблагоприятното развитие на образованието, здравеопазването, цифровизацията, икономиката, туризъма, селското стопанство, обърна се към мнозинството социалистът Таско Ерменков. Докладът признава, че има огромна корупция в държавните и общинските институции, но не предлага никакви мерки за справяне с нея, обясни зам.-шефът на антикорупционната комисия в НС Кристина Сидорова. "Това е знак, че управляващите или нямат желание, или не знаят как да се справят с нея. Неглижирането на този проблем ще доведе до задълбочаването му и руши националната сигурност", категорична бе тя. 

Въпреки критиките на опозицията докладът беше приет с 97 гласа "за", против бяха 47, а 10 се въздържаха. В него се възхваляват постиженията от българско председателство на Съвета на ЕС. Отбелязано е, че МВР активно работи по противодействие на контрабандата с проведени 31  специализирани операции. Според управляващите криминалният пазар на незаконно отнети МПС е свит значително. Направени са изводи, че общата престъпност е намаляла с около 9,8%, а нивото на разкриваемост се е увеличило с 2,3% до 46%. Отчетен е спад на грабежите с 19% и на измамите с 16,2%.

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 724

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 600

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 478

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 464

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ