15 Юли 2020сряда11:02 ч.

БСП настоява за безвъзмездна помощ за розопроизводителите

автор:Дума

visibility 440

„Дойдох да се срещна с розопроизводителите и да чуя исканията им. Сега се събира розовият цвят и е изключително важен момент за работещите в сектора. Тук, в долината, има над 600 производители, ангажирани са  около 40 000 души в този сектор от земеделието и периодът е много важен за тях.” Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова  в Казанлък. Тя информира, че работещите в розопроизводството са изразили няколко свои тревоги пред нея – за ниската изкупна цена на продукцията и  за запазване на работните им места.

„Знаем, че в резултат от кризата най – много бяха засегнати  работните места и доходите. Розовото масло е една от износните стоки на България и много зависима на пазара от състоянието на европейската икономика. Кризата показа, че свързаните икономики в такива моменти имат огромен проблем, защото се прекъсват веригите на доставки. Най – важно е мястото на нашата държава и действията, които ние предприемаме, за да помогнем на националното производство. Най – наложителното  е да запазим работните места на тези хиляди хора, които в резултат на кризата загубиха и доходи, а има  опасност да загубят и работата си”, каза Нинова. Тя допълни, че заедно с работещите в бранша е обсъдила мерки, които да се предложат за гарантиране на доходите им.

„Предлагаме държавата да помогне на земеделските производители с безвъзмездна помощ от 30 млн. лв. Това е практика в цяла Европа, а не само кредити, както предлага нашето правителство”, припомни председателят на БСП.

Корнелия Нинова коментира, че розопроизводителите са изразили тревога, че цената на себестойността на кг продукт е по-висока от това, което им  предлагат купувачите и заради това е нужно да се проведат разговори с тях.

„Хората ми споделиха  за някои дефекти в Закона за розата. Изразиха тревоги, че законът е направен така, че някои от видовете рози не могат да бъдат регистрирани и не може да се произвежда розово масло от тях”, каза лидерът на БСП. Тя изрази мнение, че този закон ще трябва да се допълни. "Някои от производителите споделиха опасения, че ако законът остане в тази форма, ще се наложи да изкоренят тези видове роза, които са гледали дълги години”, завърши Корнелия Нинова.

 

Два влака са удариха в Шехия, десетки са ранени

автор:Дума

visibility 103

Помощта на САЩ за Украйна била разграбена

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 133

В Либия разрешиха намеса на Египет

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 133

Берлин държи на "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ