27 Февруари 2021събота18:46 ч.

Този застрашително килнат комин е върху покрива на жилищна сграда в центъра на София. Солидното 7-етажно здание се намира на ъгъла на улиците "Алабин" и "Княз Борис I", точно зад Съдебната палата...

Броят 73 милиона за лампите в София

Уличното осветление в столицата е в трагично състояние, поддържаха го без конкурс

/ брой: 36

автор:Деси Велева

visibility 600

Две фирми ще си поделят 73 милиона лева през следващите четири години, за да поддържат уличното осветление в София. Това са "Улично осветление" и "Лог Сиберия". Обществената поръчка бе обявена още през лятото, но приключи с избор на изпълнител едва в края на миналата седмица. Градът е поделен на 4 зони, като всяка фирма ще обслужва самостоятелно по една, а останалите две ще си делят.

Фирмите ще получат за първите две години близо 32 млн. лева с възможност за удължаване на договорите за още две години.

Уличното осветление в София е в трагично състояние - лампите много често не работят, а от стълбовете стърчат кабели. През последните две години то се поддържа от различни фирми за кратки скорове, а в някои случаи и без конкурс. 

В търга участваха още две фирми - "Етралукс", която доскоро се грижеше за уличните лампи, и новакът Обединение "София флашлайт". Те обаче са отстранени от процедурата, тъй като офертите им не отговарят на предварително обявените условия. 

Последната обществена поръчка за избор на изпълнители бе през 2015 г., тя изтече през 2019 г. и оттогава се сключваха краткосрочни договори за поддръжка на осветлението в столицата, като много от тях бяха без конкурс.

Новият търг бе обявен през август, но едва сега е подписан договор. През лятото гръмна скандал, че парите за осветлението са увеличени двойно в сравнение с предходния период, но от общината побързаха да уточнят, че цената не е за две, а за четири години. 

Част от новите квартали в София изобщо нямат улично осветление, а в останалите то е в трагично състояние. Затова в Столичната община всекидневно валят жалби за неработещи лампи и тъмни улици.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 282

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 68

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 127

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 138

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 407

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 359

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 505

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 393

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ