23 Септември 2019понеделник08:11 ч.

Няколко думи

Брокери във властта

/ брой: 67

автор:Ина Михайлова

visibility 2726

Скандалът с апартаментите на властта няма да заглъхне скоро. Ще каже човек, че ни управляват брокери на недвижими имоти. И не само. Поне още дузина новодомци ще лъснат, няколко пъти по толкова навярно ще прикрият следите си.

Вие вярвате ли, че всички са си купили апартаменти на ниски цени? Ако е така, значи този, който им ги продава, е получил други облаги, носещи му милиони. Нарича се търговия с влияние и се наказва със затвор и за двете страни. Ако апартаментите са купени на високи цени, а са изповядани на ниски, също има обяснение. Нарича се пране на пари и данъчно престъпление. А размахваните нотариални актове, писма и документи са конкретни данни за конкретни лица и фалшиви цени.

В същото време прокуратурата ни баламосва с някакви проверки на някакви апартаменти. Навярно им изглеждаме като големи баламурници. Същите, които забравихме, че настоящият все още шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев не е някой друг, а наблюдаващият прокурор, който не чу "Ало, Ваньо". И за когото проверката по случая с Мишо Бирата беше срещу... неизвестен извършител, който казва "Борисов съм".

Изборът на Пламен Георгиев за шеф на КПКОНПИ беше предизвестен. Предизвестен беше и изборът на Данаил Кирилов - адвоката на фирмата с небостъргача "Артекс", за правосъден министър. Той е поредният на поста, който няма представа за съдебната система. Който поема поста в тежък конфликт със съдебната система. И който няма изгледи да направи дори крачка в съдебната реформа.

Кирилов има други преимущества. Той предложи промени в антикорупционния закон. Точно сега. Те предвиждат шефът на КПКОНПИ да не бъде задължително юрист. Вместо това може да има 10-годишен стаж в службите за сигурност, пет от които на ръководна длъжност. Познато. Така прекроиха изискванията за шеф на Бюрото за контрол на СРС-тата, а преди това - на ДАНС. Остава да видим за кого са нагласени промените.

С брокерското посредничество на депутати от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" по бързата писта минаха куп закони. Сега е ред на новата поръчка на Борисов - общинските съветници да декларират имущество и конфликт на интереси. За да се разсее скандалът по върховете и да отече в дребнотемие. През декември Кирилов и Хамид Хамид (ДПС) предложиха общинските съветници да отпаднат от полезрението на КПКОНПИ. Сега - обратното.

Симптоматично и в обичайната конюнктура - ГЕРБ и ДПС, неотдавна бе форсиран законопроектът за промени в Закона за съдебната власт. Крайният резултат - кариерни бонуси за съдебните инспектори. И още по-важно - при предсрочно прекратяване на правомощията на главния съдебен инспектор новоизбраният няма да довършва мандата на предшественика си, ще започва нов.

А ако тези маневри, месеци преди избора на нов главен прокурор, се окажат част от цялостна схема за кадрови размествания в съдебната власт? Така важни в бъдеще най-малко заради евтините апартаменти. Ще рухнат твърденията на кабинета, че няма нерегламентирана намеса и зависимости в независимата съдебна власт. Брокерите във властта няма да се спасят с отпуски или оставки.

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 0

23 мерки до 2023 г. обявява Мая Манолова на 23 септември

автор:Дума

visibility 134

Земетресение край Кърджали

автор:Дума

visibility 117

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 759

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 629

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 503

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 491

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ