30 Юни 2022четвъртък19:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°.

ВЪРХОВЕ

"Ботйов отвъд понятното" пак превзема ефира

Сценаристът Иван Тренев представи втора серия на лентата

/ брой: 49

автор:Таня Глухчева

visibility 100

Таня Глухчева


През лятото читателите на ДУМА имаха възможност да се запознаят с младия и талантлив Иван Тренев. Тогава тъкмо бе излязъл филмът му, посветен на Христо Ботев. Днес, няколко месеца по-късно, окуражен от успеха на пълнометражната лента и пълен с желание да ни покаже продължението на неговата гледна точка, той представя втора серия на "Ботйов отвъд понятното". 

Според Тренев 2021 г. е преломна за страната ни за утвърждаване на българската култура в европейски мащаб. Интересът му към живота и делото на великия поет-революционер го отвежда до Сорбоната - един от най-старите университети в Европа, където има следи от творчеството на Христо Ботев, но не са за масово посещение. Затова творческият екип, съставен от проф.д.ик.н. Евгений Сачев, Иван Тренев, издателство "Нитон" в Пловдив и майстор-дърворезбар Николай Симеонов, прави културно дарение от името на държавата ни на парижкото висше училище, с цел да бъде достъпно за всеки посетител. "Златна книга на песните" съдържа творчество от велики световни поети, писатели и мислители. "Ние се гордеем, че вътре е вписано със златни букви гениалното Ботйово четиристишие от баладата "Хаджи Димитър", каза за ДУМА Иван Тренев. За реализацията на дарението финансово бяхме подкрепени от известна фирма, а сътрудник от Франция е родолюбивата българка Мария Лазарова, допълни той.

Защо се фокусира върху Ботев?

"Изкласиха много Ботевисти и Левсковеди", споделя донякъде иронично Тренев. "Някои обявиха, че по рождение са такива. Чухме и най-големия Ботевист - събирача на филателни материали Георги Мъндев. Записките му не са издадени в книги, не са положени в музеи, не са дарени на библиотеки, за да се гледат от хората. Ботйов е доходна тема днес и за много досетили се и вторачили се в темата кинотворци." И допълва още, че е възмутен от отношението към историческата личност в учебниците. "Не става въпрос за един даскал, престъпник или хайдук, нито за сълзлив романтик. Напротив, той е голям революционер! Ботйов днес е толкова жив, колкото е бил жив през Възраждането. Словото му е толкова мощно днес, колкото е бил тръбен зов през онази епоха.  

Затова в документалния филм "Ботйов отвъд понятното" се опитахме да надникнем зад словесността днес, която няма жизненост. Да се докоснем до онези територии, където са съхранени духовността и целенасочеността на неговата воля. Т.е. отвъд понятното - да посочим онзи Ботйов, който не само тогава, но и днес, все още не разбираме! Неговата вселена надхвърля нашето небе и дълбае под нашите дълбини", споделя Тренев.

Четенето на различни исторически източници у нас и в чужбина кара Иван Тренев да стигне до заключението, че Христо Ботйов изповядва светлия комунизъм на Карл Маркс. Онзи хипотетичен хоризонт, който и до днес не е постигнат. Ботйов е комунист-марксист-идеалист. Запознава се с "Капиталът" на Карл Маркс в периода 1872-1874 г., когато е преведен на руски език. Познавал е и "Комунистическия манифест". 

Във филма се разглежда и срещата му с Каравелов 

Според Александър Бурмов Христо Ботйов през лятото на 1870 г. отива в Букурещ. Там се запознава с Любен Каравелов, като му оставя няколко стихотворения. Каравелов ги печата едно след друго в своя вестник "Свобода", брой 34, 36, 37 и 39. Ботев в това време е бил учител по български език в Измаил. През следващата учебна година преподаването на български език е заменено с френски. Ботев се премества в Букурещ и постъпва на работа в печатницата на приятеля си. Условията, при които живее, са ужасни и мизерни. Нарочно ли е било това отношение към него? Завиждал ли е Каравелов? Приятел/враг или предател? Отговорите на тези въпроси ще научим от дългометражната лента. Но не бива да забравяме, че  

темата за националния предател е вечна

"България също не е застрахована", с нотки на съжаление в гласа казва Тренев. "Предателството се купува, купувач винаги се намира. България е особен рекордьор, защото историята доказва, че купеният национален предател е по вертикалата на държавността. Днешните българи никога няма да бъдат като Христо Ботйов, но да оставим истината за тези след нас... Може би България ще има още един като него. В поезията и публицистиката му, вън от контекста, той би могъл да бъде усетен като простонароден, дори наивен, докато разумът ни в смисъла на думите му се разтърсва от прозрения за прозрачни, та чак призрачни дълбини, които спират дъха пред неведомото. Истинския Ботев можем да съберем в три негови изречения, които като три стълба крепят духом всеки българин и дават увереност в бъдещето: "Истината е свята, свободата е мила", "хвала и чест на оние честити мъже, които именно в тие критически минути се борят с обстоятелствата, работят за благосъстоянието на народа, приготовляват бъдещите събития и стараят се да окажат на новите пробудивши се сили правият път и надлежащото им място", "само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата, а който умре за свободата, той не умира само за своето отечество, а за сичкия свят", отбелязва Иван Тренев 

Телевизия "Евроком" вече излъчи филма, скоро предстои да бъде пуснат и по други канали.


ИВАН ТРЕНЕВ е роден на 17.08.1991 г. в Стара Загора. Завършва НМА "Панчо Владигеров" - специалност пиано. Автор е на книгата "Раковски 200 години безсмъртие. Един световен мъж" и съавтор с проф. Евгений Сачев на "Ролята на масонството в борбите на българите за освобождение от османско иго". По негова идея излиза документалният филм "В кадър и зад кадър" за голямата режисьорка Нушка Григорова. Сценарист е на кинотворбата "Ботйов отвъд понятното" - първа и втора серия, както и на бъдещия филм "Раковски извън известното". По негова идея се създаде през 2021 г. български вариант на "Златна книга на песните", която ще бъде подарена на Сорбоната. С този благороден акт се възкресява Ботйовото четиристишие от баладата "Хаджи Димитър", което е записано със златни букви.   

Освен Русия, НАТО насочва усилия и срещу Китай

автор:Дума

visibility 294

Шпиономанията като русофобия

автор:Боян Бойчев

visibility 82

/ брой: 125

Едно голямо нищо

автор:Деси Велева

visibility 59

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ