05 Юни 2025четвъртък07:27 ч.

Боровинките допринасят за намаляване на риска от когнитивни нарушения

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 554

Учени от университета на Синсинати, САЩ, установиха, че редовната консумация на боровинки допринася за намаляване на риска от когнитивни нарушения при хора на средна възраст, съобщи БТА. В проучването са участвали 33 доброволци на възраст 50-65 години.

Според авторите на изследването - невролози и диетолози, този плод може да намали скоростта на развитие на свързаната с възрастта деменция, ако редовно се включва в храненето.

За целите на изследването една група участници е приемала микроелементи на прах, равняващи се на половин чаша боровинки, а друга е получавала плацебо. След 12 седмици поредица от когнитивни тестове показала, че изследваните лица от първата група по-добре научавали и запомняли информация.

Лагерът на Тръмп осъди ударите срещу Русия

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 99

Вилдерс напуска властта заради миграцията

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 99

"Грийнпийс" се подигра с с френския президент

автор:Дума

visibility 577

/ брой: 99

Накратко

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 99

Това ли е Европа?

автор:Юри Михалков

visibility 615

/ брой: 99

Напук на политиците

visibility 608

/ брой: 99

Кога, къде, колко

автор:Дума

visibility 683

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ