Здраве
Болното и възпалено гърло е сигнал за инфекция
Препоръките от "бабината" аптека работят успешно и днес
/ брой: 289
Парене и дращене в гърлото, сухота, която предизвиква кашлица, остра болка при преглъщане, която се разпростира към врата и ушите, трудно преглъщане на топли течности, пареща и щипеща болка, която намалява от пиене на охладени течности... Усещания, които всеки от нас е имал неведнъж. Болката в гърлото е изключително често срещан симптом, при това на много и различни състояния и заболявания. Причините за появата на такава болка може да са разнообразни - свързани с натоварване на гласа, вдишване на студен или прекалено сух въздух, употреба на твърде горещи напитки, пушене.
Дразнещото гърло е един от първите признаци на простудно заболяване. А възпаленото гърло е сигнал за развитие на инфекция - вирусна или бактериална. Добре известно е, че острите инфекции на дихателните пътища най-често започват не само със запушване на носа, но и с болки в гърлото.
Съвременната фармация предлага изключително разнообразие от препарати и медикаменти, продавани без рецепта, които лекуват болно гърло. Но често сме свидетели и на оплаквания като "Какво ли не купих от аптеката, но нищо не облекчи състоянието ми". Разбира се, в такива случаи вече е ясно, че трябва да бъде потърсена лекарска помощ. Медиците са категорични, че ако възпалението на гърлото не мине до 2-3 дни, трябва да се потърси лекарска помощ, за да не "слезе" инфекцията надолу по дихателните пътища.
При болно гърло е добре да се избягва твърдата храна, защото продуктите с твърда консистенция са травмиращи за възпалената лигавица на гърлото. Най-добре е при болно гърло храната да се състои от разнообразни супи (топли, но не и горещи!), каши, мек хляб и варени зеленчуци, препоръчват от здраве.bg.
V Не бива да се забравя и гаргара с топла вода и сол, която да се прави няколко пъти дневно.
- Вдишването на изпаренията на ригана и жълтия кантарион оказва противовъзпалително, отхрачващо и бронхолитично действие и възстановява тонуса на гърлото.
- Дихателната гимнастика и изплакването на гърлото с морска вода са друг отличен начин за възстановяване и лечение на гърлото от различните инфекции.
- Да се нареже на ситно половин лимон (без кората) и да се добави 1 с.л. мед. Сместа се задържа в устата и след това се гълта.
- В равни пропорции могат да се смесят водка, мед и лимонов сок, след което се изпиват 50 г от тази напитка, но много бавно, задържайки течността в устата. Водката затопля гърлото и в малки дози способства за премахването на стреса. Но главната полза от тази напитка се дължи на меда и лимона. Не трябва да се забравя, че и водката, и медът, и лимонът са алергени и те могат да се приемат само от хора, които не са чувствителни към тях.
V Народната медицина препоръчва използването на тиквата като средство срещу ангина. Тя може да се запече или свари, да се направи на сок, крем-супа. Съдържащите се в тиквата вещества облекчават болката и намаляват интензивността на възпалението.
V При болно гърло е полезен всякакъв чай – билков, зелен, черен – тъй като листата дават и ценни антиоксиданти, които потискат възпалението.
Ако подслаждате чая с мед, не го добавяйте, докато чаят е горещ, защото това ще унищожи полезните свойства на меда. По-добре изчакайте чаят да изстине поне до 40 градуса и тогава му добавете мед.
V Болното гърло и нискокалоричната диета са несъвместими. Наличието в храната на достатъчно мазнини оказва положителен ефект върху лигавицата и облекчава дишането. Мазнините съдържат витамини А и Е, а те са сред основните антиоксиданти, т.е. подпомагат оздравяването на възпалените места.
Лукът и чесънът съдържат големи количества природни антибактериални вещества и ефирни масла, което е от полза при възпалено гърло. Повечето останали подправки, най-вече тези с остър вкус, ще трябва временно да се откажем.
Много диетолози препоръчват при ангина да се ядат мед, цитрусови плодове, шоколад и орехи. С тях обаче трябва да се внимава - те наистина могат да помогнат, но могат и да провокират силна кашлица, особено при склонност към алергии. Затова е добре да се почне с по-малки количества и да се наблюдава как реагира организмът.