15 Ноември 2019петък22:09 ч.

Здраве

Болест на Паркинсон. Накъде?

/ брой: 215

автор:Дума

visibility 265

"В България пациентите с болестта на Паркинсон са между 12 000 и 15 000. Напоследък идват все повече болни със закъсняла диагноза, от порядъка на 4-5 години. Това е характерно и в Европа, където 30% от пациентите се диагностицират с 2 до 3 години закъснение. У нас е малко повече", коментира акад. проф.  Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология (БДН), изпълнителен директор на УМБАЛНП "Св. Наум" Първите симптоми на заболяването са неспецифични. Характерно е треперенето, несръчност на едната ръка също е сред първоначалните симптоми. Впоследствие тя спира да се движи при ходене, уточни акад. проф. Миланов.

"Депресията, особено когато се появява внезапно на 55-60-годишна възраст, трябва да се проучи по-внимателно, защото често е сред първите симптоми на болестта на Паркинсон", каза акад. проф. Лъчезар Трайков от Клиниката по нервни болести на УМБАЛ "Александровска", зам.-председател на БДН. Той обърна внимание и на друг характерен ранен симптом - нощните кошмари и бурните резки движения насън, които при много пациенти се появяват преди двигателните оплаквания при паркинсон.

Кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“ е насочена предимно към пациентите, които от години са на терапия, но чувстват, че тя все по-малко им помага. За пациентите е много важно да бъдат диагностицирани в прехода към късните фази на болестта, за да запазят качеството си на живот. Късната болест на Паркинсон е настъпила, когато пациентът все по-често се нуждае от минимум 5 дози леводопа дневно,  периодът без симптоми е само 2 часа дневно и търпи поне 1 час обезпокоителна дискинезия дневно. 

Паркинсоновата болест е прогресивно неврологично заболяване, което засяга над 6 млн. души в света. Тя е на второ място по честота сред невродегенеративните заболявания в глобален мащаб след болестта на Алцхаймер. Заболяването засяга главно мъже и жени над 50 г., но все повече застрашава и по-млади хора. Специалистите са единодушни и за факта, че паркинсон се "подмладява" и застига хора в активна възраст. По-често боледува бялата раса, като болестта засяга 1.5 пъти повече мъжете.

Средно 10 години от началото на заболяването се навлиза в напредналата форма на страданието, а в последния стадий - след още 3-4 години.

Причините за Паркинсоновата болест са все още неизвестни.  

Лекарствата облекчават симптомите на заболяването, но при приблизително 10% от страдащите болестта прогресира до такъв момент, в който контролирането на моторните симптоми чрез прилагане на конвенционални терапии става много трудно или дори невъзможно.

България разполага с всички съвременни методи в терапията и в късните фази на болестта, които се плащат изцяло от Здравната каса.

Безплатни прегледи

Хората с установена болест на Паркинсон ще имат възможност за безплатни прегледи при водещи невролози до края на ноември. Кампанията ще се проведе в определени лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 220

Прага иска промени на договора за НАТО

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 220

Ердоган към Тръмп: Готови сме за нова страница със САЩ

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 220

Примирие между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 220

Русия призна Анес за временен президент на Боливия

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 220

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 311

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 261

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 469

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 235

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ