04 Юни 2023неделя21:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Близо 27% от фирмите у нас отчитат спад на приходите

Дистанционно са работили 8,4 на сто от предприятията

/ брой: 186

автор:Дума

visibility 24

През август 2021 г. 26,6% от българските нефинансови предприятия отчитат спад при техните приходи от продажби, а 6,3% от тях са пристъпили към съкращаване на персонал, докато 5,6% - към наемане на нов персонал. Това показват резултатите от поредно бизнес изследване на НСИ сред производствените компании в страната, целящо да предостави информация за ефекта от извънредното положение заради пандемията върху най-засегнатите сектори на икономиката.

В последната анкета на НСИ 26,6% от фирмите извън финансовата сфера посочват, че са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги през август в сравнение с юли, когато 26% от тях бяха на това мнение. В същото време 58,1% посочват, че не е имало промяна в приходите от продажби през август (спрямо 55,7% през юли), а при 15% е имало увеличение (спрямо 18% с увеличение на приходите от продажби месец по-рано). Най-висок процент от компаниите, чиито приходите от продажби на стоки и услуги отбелязват спад през август (37,5%), са фирмите от икономически дейности "Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности", като за индустрията този относителен дял е 30,4%, а за дейностите "Търговия, транспорт и ресторантьорство" и "Строителство" - съответно 29,9% и 19,1 на сто. По отношение на наетия персонал 20,9% от нефинансовите предприятия са предприели през август стъпки за ползване на платен отпуск по отношение на наетия от тях персонал, докато 8% от компаниите са пуснали персонала си в неплатен отпуск, а при 8,4% е имало дистанционна форма на работа.

Освобождаване на наети служители през август са предприели 6,3% от предприятията, участвалите в експресната анкета на НСИ, след като през юли подобна мярка предприеха 6,5%, а в разгара на пандемичната криза и въведените строги карантинни мерки през март и април 2020 г. - съответно 17,2% и 18,5%. За следващия месец (септември) 94,4% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност (спрямо 95,8% на това мнение при предходното аналогично проучване на НСИ за юли), 1,6% смятат да преустановят временно дейността си (при 1,6% и през юли), а 2,2% заявяват, че ще прекратят дейността си (при 1,5% на това мнение при предишното проучване за юли).

 

 

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ