13 Август 2020четвъртък14:42 ч.

Повечето страни членки са настояли настоящият бюджет да се запази, каза министър Танева

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

Това е предложението на Брюксел за следващия програмен период

/ брой: 240

автор:Дума

visibility 1276

В Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) след 2020 г. e предложено намаление от 16,6% спрямо настоящата, която е по-малка и от първия програмен период. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева. Тя припомни, че дебатът за Многогодишната финансова рамка (МФР) продължава, като повечето страни членки настояват настоящият бюджет да се запази. "Какво ще се реши накрая, ще определи окончателно бюджетът и как ние ще подходим. Ако крайното решение е настоящото предложение, ние имаме определени намерения, които ще обсъдим", обясни ресорният министър.

Нагласите в Брюксел са МФР да бъде определена в средата на следващата година, което обаче доста забавя всички процеси, включително и старта на новата ПРСР. "Към момента страната ни в лицето на Министерството на земеделието работи по три SWOT анализа, които са фундаментът, който ще определи и как ще изглежда националният стратегически план", каза Десислава Танева. 

Първият анализ за селското стопанство е готов, като в момента се идентифицират необходимостите. Вторият анализ е за околна среда и климат и беше представен в Аграрния университет - Пловдив, в началото на месец декември. "Третият SWOT анализ е социално-икономическият. Той се изготвя в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София. Вероятно ще е готов в края на тази година или в началото на следващата", увери земеделският министър. Тези три анализа на практика ще идентифицират необходимостите в родното земеделие, въз основа на които ще стъпи и Националният стратегически план.

"Формалното представяне на стратегическия план на България е планирано за април 2021 г. Най-късно до декември 2020 г. обаче ЕК ще покани всички държави членки да предадат своите формални предложения. Всичко това зависи от продължителността на преходния период", коментира наскоро за Агри.БГ Марио Милушев - директор на дирекция "Развитие на селските райони и предприсъединителна помощ" в Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК.

Нинова: ГЕРБ си направиха ритуално самоубийство от страх

автор:Дума

visibility 211

За пореден път ГЕРБ и Борисов се скриха

автор:Дума

visibility 283

Липса на кворум провали заседанието на парламента

автор:Дума

visibility 249

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 154

Поне двама загинали при протестите в Беларус

автор:Дума

visibility 5

Над 15 млрд. долара са щетите от експлозията в Бейрут

автор:Дума

visibility 78

ЕС притеснен от втора вълна на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 539

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 358

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 234

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ