04 Август 2021сряда21:49 ч.

Интервю

Благовест Кирилов: Вярвам, че България има много възможности

В политиката не се влиза за развлечение или с цел кариеризъм, казва вторият в листата на "БСП за България" в 23-ти МИР - София

/ брой: 56

автор:Деси Велева

visibility 714

БЛАГОВЕСТ КИРИЛОВ е предприемач в сферата на информационните технологии и изнесените услуги. Председател е на Управителния съвет на Българската асоциация на секторите софтуер и изнесени услуги. Преподава и в Техническия университет в София, във Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт. През 2017 г. напуска света на големите корпорации и се отдава на собствени проекти. Един от създателите на гражданската инициатива "Бъди човек" и нейните кампании "Подари Коледна вечеря на пенсионер в нужда" и "Подари Великденска вечеря на пенсионер в нужда". 

 - Г-н Кирилов, досега не сте заемали политически длъжности. Какво ви накара да се кандидатирате за народен представител?

- Винаги съм вярвал, че в политиката не се влиза самоцелно, за развлечение или кариеризъм. Станах член на БСП преди 14 години, на връх 20-ия си рожден ден. Основната ми работа е като предприемач в сферата на информационните технологии и изнесените услуги. Винаги съм вярвал, че трябва да стана народен представител, когато зад гърба си имам достатъчно възможности и професионална реализация, за да не съм зависим от никого. Донякъде го постигнах и мога спокойно да вляза в политиката. Вярвам, че България има много възможности и ако всеки от нас помогне със своя опит, нещата ще се получат.

- Как ще помогнете на хората?

- Основните посоки, в които ще работя, ако гражданите ми гласуват доверие, са три. На първо място - електронното управление. То може да донесе ползи и за гражданите, и за бизнеса. Реалното, а не фиктивното му въвеждане, ще спести време и средства. Ще помогне и в борбата с корупцията.

Важен е и въпросът за държавната подкрепа за стартъпите. Това ще помогне за развитието и подобряването на бизнесклимата. Ще даде възможност за развитие на младите квалифицирани кадри у нас и те ще останат тук.

Бизнесът трябва да се включи в процеса по подготовка на кадри, а не да чака на готово. Пътна карта, която да посочи специалистите, от които ще имат нужда отделните сектори на икономиката през следващите десет години, ще помогне на вузовете да приоритизират образованието си, за да подготвят студентите за позиции, за които има място на пазара на труда.

- Като преподавател във висше учебно заведение какво е необходимо да се промени спешно в сферата на висшето образование?

- Има нужда от осъвременяване, от развързване на ръцете на академичното ръководство. Трябва и бизнесът да се включи по-активно. Това ще е от полза и за двете страни - няма как да развиеш успешен проект без квалифицирани хора. За това говорим от години, но винаги се оказва, че няма време. Или промените остават по-скоро на хартия. Ще ми се да обърнем този тренд.

- На нужното ниво ли е сътрудничеството между бизнеса и университетите?

- Бизнесът също трябва да направи стъпки към образованието. Не можем да очакваме кадри наготово. Учебните заведения имат нужда от адекватна база, както и от повече практика на студентите. Като добър пример може да споменем дарението на нови, напълно оборудвани зали за обучение на висшето заведение, което ние сторихме миналата година. Надявам се да видя подобни стъпки и от други компании, така че да подпомогнем бъдещите кадри, които да отговарят на нуждите на бизнеса. 

- Разкажете нещо повече за гражданската инициатива "Бъди човек". 

- Преди години с приятели започнахме инициативата "Бъди човек". Успяхме да направим две благотворителни кампании - за Коледа и за Великден. Чрез тях достигнахме до стотици хиляди хора през годините. Доброволците изминаваха хиляди километри, за да раздадат пакетите с храна на нуждаещите се. Виждахме препълнените места, на които хората оставяха продукти - всеки, колкото може и когато може. Вярвам, че доброто трябва да идва от сърце, а не от имейл с инструкции, изпратен до всички служители.

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 149

Предлагат и пенсионери да почиват на държавна издръжка

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 78

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 83

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 84

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ