18 Май 2024събота19:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Биохляб с ръжена закваска на "Агра 2013"

/ брой: 50

автор:Дума

visibility 43

Млечно-кисела ръжена закваска връща автентичния вкус на хляба, като свързва бабините рецепти и метод, близък до онзи, по който се правят храни за космонавти. Това е нова разработка на Института по криобиология и хранителни технологии и ще бъде представена на Международната селскостопанска изложба "Агра 2013". Това съобщиха от Пловдивския панаир. Рекорден брой иновации - общо 62, от които 17 световни и 7 европейски, ще бъдат показани на изложението, което ще е от 5 до 9 март в международния панаир.
Хлябът "Биомикс", замесен от ръжено, овесено и пшенично брашно, а закваската е получена в лабораторни условия. Тя е изсушена под вакуум до въздушно сухо състояние, подобно на продуктите за космическите полети. Придава по-добър вкус и аромат на хляба, повишава съдържанието на полезни вещества, показали резултатите от пробите. Така се актуализира традиционната българска рецепта, в която също се е използвала закваска, а не мая, като се намалява времето за приготвяне.
Връщането към полезните храни е едно от направленията на специализираната изложба "БиоАгра", която ще се проведе за втори път.
В нея ще участва една от първите у нас изби за преработка на биосуровини като грозде, вишни и други плодове. Посетителите ще видят различни органични продукти и първата българска технология за биологично производство на семена от праз, създадена от Института по зеленчукови култури "Марица".
Основният акцент на "Агра 2013" е българското животновъдство. Наред с най-добрите наши породи ще бъдат демонстрирани и много новости за оборудване на фермите и отглеждане на животните. Сред световните иновации в бранша са системите за откриване на разгоненост и тестовете за ранна бременност при кравите, първият четириканален доилен апарат.
В изложението ще участват над 400 фирми от 20 държави.

 

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1118

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1059

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1102

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1191

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1120

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1228

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1065

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1284

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1225

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1165

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ