Биохляб с ръжена закваска на "Агра 2013"
/ брой: 50
Млечно-кисела ръжена закваска връща автентичния вкус на хляба, като свързва бабините рецепти и метод, близък до онзи, по който се правят храни за космонавти. Това е нова разработка на Института по криобиология и хранителни технологии и ще бъде представена на Международната селскостопанска изложба "Агра 2013". Това съобщиха от Пловдивския панаир. Рекорден брой иновации - общо 62, от които 17 световни и 7 европейски, ще бъдат показани на изложението, което ще е от 5 до 9 март в международния панаир.
Хлябът "Биомикс", замесен от ръжено, овесено и пшенично брашно, а закваската е получена в лабораторни условия. Тя е изсушена под вакуум до въздушно сухо състояние, подобно на продуктите за космическите полети. Придава по-добър вкус и аромат на хляба, повишава съдържанието на полезни вещества, показали резултатите от пробите. Така се актуализира традиционната българска рецепта, в която също се е използвала закваска, а не мая, като се намалява времето за приготвяне.
Връщането към полезните храни е едно от направленията на специализираната изложба "БиоАгра", която ще се проведе за втори път.
В нея ще участва една от първите у нас изби за преработка на биосуровини като грозде, вишни и други плодове. Посетителите ще видят различни органични продукти и първата българска технология за биологично производство на семена от праз, създадена от Института по зеленчукови култури "Марица".
Основният акцент на "Агра 2013" е българското животновъдство. Наред с най-добрите наши породи ще бъдат демонстрирани и много новости за оборудване на фермите и отглеждане на животните. Сред световните иновации в бранша са системите за откриване на разгоненост и тестовете за ранна бременност при кравите, първият четириканален доилен апарат.
В изложението ще участват над 400 фирми от 20 държави.