Билките в бирата я правят по-полезна
Изборът на мента и маточина за българското научно изследване изобщо не е случаен
/ брой: 39
Добавянето на екстракт от мента и маточина в пивото подобрява физико-химичните и вкусови показатели на кехлибарената напитка и повишава антиоксидантната му способност. Това разкри изследване на проф. д-р Габриела Маринова и гл. ас. д-р Ива Томова от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) - София, и колегите им от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив.
Резултатите от проучването са само част от значимите постижения на българските учени в областта на пивоварната наука, която през 2021 г. бележи своята 65-годишнина. През последното десетилетие в тази приложна област научните среди у нас са реализирали около 75 проучвания и изследователски задачи, отразени в над 85 научни публикации и доклади.
Настоящото изследване, проведено за обогатяване на пиво с екстракт от билки и ферментация с два щама пивни дрожди, недвусмислено показва, че антиоксидантната активност на пивото, съдържащо мента и маточина, е по-висока от 49 до 56% спрямо контрoлните бири, приготвени само от малц и хмел. Добавянето на екстракт от мента и маточина (предоставен от УХТ-Пловдив) по време на производствения процес увеличава значително съдържанието на полифеноли (20%) в крайния продукт. Наблюдава се и съществено повишение на количеството антоцианогени (над 40 на сто) спрямо традиционното пиво и обогатяване с флавоноиди с 2-3%. Тези съставки са отговорни за антиоксидантната способност. Слабо се намалява горчивината на готовото пиво, което се дължи на по-интензивното размножаване на дрождите. В присъствието на билките се осъществява по-пълна ферментация на пивната мъст.
Изборът на растения за научното изследване не е случаен. Те са с впечатляващи хранителни и здравословни качества. Ментата е известен източник на естествени антиоксиданти в хранително-вкусовата промишленост. В същото време, ментовото масло притежава антибактериални свойства, сравними с тези на антибиотика гентамицин и може да се използва като природен консервант в индустрията.
От друга страна, етеричното масло, извлечено от маточината, съдържа редица съединения, фенолни компоненти и кетони, които допринасят за тонизиращо, антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие на билката. Маточината намира приложение в медицината, козметиката и кулинарията.