22 Август 2024четвъртък14:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Войната на Еди Рама с България

/ брой: 39

автор:Велизар Енчев

visibility 3983

България не граничи с Албания, но премиерът й гледа на българите като на най-лошите съседи. Вече втора година Еди Рама ни шокира с нападки и обиди, копиращи антибългарската реторика на управляващи и опозиция в Скопие.
Миналата година Рама произнесе войнствена реч на Стратегическия форум в Словения и си позволи обидна квалификация, сравнявайки политиката ни към Северна Македония с... руската агресия срещу Украйна.
Българските представители в Блед не реагираха, което не е никаква изненада, защото балканската дипломация на Сглобката е подчинена на един унизителен постулат - да не влизаме в междудържавни конфликти, дори правото да е на наша страна...
Тези дни Рама отново блесна с войнствената си лексика, за да ни покаже, че българското мълчание не е злато. На дискусията „Балканите на фокус“, в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, той заяви:
"Присъединяването на Албания към ЕС е блокирано заради разногласията между Северна Македония и България. Да използваш мястото си в ЕС като лост срещу съседите е най-антиевропейското нещо, което човек може да си представи..."
Смущаващото е, че в дискусията участваха македонският президент Стево Пендаровски, президентът на Черна гора Яков Милатович и американският сенатор Джейн Шахин, но не чухме нито един български глас, макар че в Мюнхен имахме правителствена делегация. Всъщност Николай Денков бе длъжен да е в залата и точно той трябваше да възрази на Еди Рама. Но как академикът да реагира на агресивния албанец, след като три дни по-рано не можа да отговори на елементарен балкански въпрос, зададен му от български репортер?
След като Рама обвини България във всички смъртни грехове и даде рамо на македонистката доктрина, Кирил Петков си направи дружеско селфи с албанския премиер. Тази унизителна снимка е диагноза на българския нихилизъм, който е постоянна величина - и при комунизма, и при капитализма.
Апропо, бившият премиер е последователен в своя нихилизъм. През 2022 г. той призова в българо-македонския диалог „историята да се остави на историците“, макар че именно присвоената ни история е главният проблем пред македонското еврочленство.
В края на пледоарията си албанският премиер заяви: "Ситуацията на Северна Македония е резултат преди всичко от политиката на Европейския съюз, който не е в състояние да сложи край на практиката да се отвличат държави. Последиците обаче понасят самите държави, защото това е най-доброто гориво за национализма. Уви, живеем в свят, в който национализмът и глупостта успяват...“
И отново последва оглушителното мълчание на присъстващите в залата български депутати и министри. А трябваше остро да реагират на Еди Рама, като му припомнят два факта: убийствената асимилация на българите в Северна Македония и враждебния отказ на Скопие да ги впише в македонската конституция. И още - че ЕС има конституция и правила, които изискват от държавите, кандидатстващи за членство в Съюза, предварително да решат спорните въпроси със своите съседи. И най-важното - българската бариера пред европейския път на Скопие е и европейска бариера и тя ще се вдигне, след като македонският парламент и излъченото от него правителство изпълнят поставените им от Брюксел условия.   
Но какво друго да очакваш от премиер, който неистово желае да е външен министър, за да пътува в чужбина? Какво друго да очакваш от бивш премиер, за когото директивите на чужди посолства са над интересите на българската държава?

След 20 години почти половината работещи ще са на над 55 години

автор:Дума

visibility 657

/ брой: 160

България продължава да е в челните места по жертви на трафик

автор:Дума

visibility 644

/ брой: 160

Нова социална услуга разкриват в Разград

автор:Дума

visibility 630

/ брой: 160

ЕС започва да слага мито на украинския пчелен мед

автор:Дума

visibility 656

/ брой: 160

Шарка по овцете в Гърция близо до границата с България

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 160

Собственият дом става недостижим за много европейци

автор:Дума

visibility 615

/ брой: 160

Строителството ни тръгна надолу, докато в ЕС расте

автор:Дума

visibility 617

/ брой: 160

Украйна предприе мащабно нападение срещу Москва

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 160

Кенеди-младши ще подкрепи Тръмп

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 160

Путин посети Чечня

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 160

Венецуелският парламент бави закон "срещу фашизма“

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 160

Днешните 55 - вчерашните 30

автор:Аида Паникян

visibility 623

/ брой: 160

Крещящо лицемерие

автор:Велизар Енчев

visibility 739

/ брой: 160

Правните абсурди продължават

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 160

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ