16 Юли 2024вторник14:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тризначките и Владимир Димитров-Майстора

/ брой: 261

автор:Панчо Панчев

visibility 235

Става дума за онези три сестри, които майка им е носила в утробата си едновременно и това (поне аз не знам какво друго) им носи популярност сякаш са създали лекарство против рака или са открили нова Америка. Думата Америка ме върна към времето на моето детство, когато се шумолеше около други близначки, но те  бяха не три, а пет и тази им уникалност оправдаваше тяхната световна известност. Изглежда и нашите тризначки са успели да направят (тайно от мен) толкова много за човечеството или поне за родината ни, че напълно заслужено ги вкарват втори път в предаването, прекръстено от big-брадър на vip-брадър.
Второто име в заглавието ми е на най-големия български художник Владимир Димитров-Майстора. Ще пропусна да обяснявам точно кой е той, като моля за извинение (какво друго ми остава) онези, които не знаят.
Няма да бъда оригинален с писанията си за обезценяването на големите имена от нашите и световните изкуство и наука. Поевтиняването на всичко истинско от сферата на духа за сметка на материалното е факт на дните, в които живеем, и то може би невъзвратим. За съжаление стойностните имена биват изместени в средствата за масова информация и в съзнанието на днешните хора от имената на лица, които не са допринесли дори прашинка, капчица в полза на човека и неговото развитие като хармонична личност, на неговото отдалечаване от зоологическите му корени.
Но това е друга тема, непосилна за моето перо: пазарната икономика на духа, търсенето и предлагането на нематериални стоки, много от които главоломно принизяват съзнанието на консуматорите си, обаче носят някому големи печалби. Може би точно тази тема трябва да бъде основа в дейността на институция, контролираща радиото и телевизията като СЕМ. Но това е доста по-трудно от забраняването да се псува от малкия екран например, което също не се прави.
Обикновено разсъжденията ми в петъчната колонка тръгват от някои обикновени думи или случки, на които съм станал слушател или свидетел. Този път те са няколко...
Возя се на столичния автобус номер 280, пълен, както винаги, главно със студенти, сядам на празното място до едно симпатично момче и го заговорвам. То носи голяма папка и това ми подсказва, че навярно следва в художествената академия. Почти съм познал - учи изобразително изкуство, но в университета. Разбирам също, че е от Кюстендил и споделям, че и майка ми е оттам. А понеже е бъдещ художник, добавям, че тя е съученичка на Стоян Венев, един от главните стръкове в букета от майстори на четката, с които е прочут този град. За моя изненада момчето не знаеше кой е Стоян Венев, но му прави чест, че се закани веднага да се поинтересува от личността на своя именит съгражданин и колега.
Моя близка, преподавател на бъдещи театрални художници в Нов български университет, се чудеше как млади момичета, тръгнали да стават сценични творци, не са много на "ти" с името на Антон Павлович Чехов. Това ме подсеща за ребусите, с които понякога си губя времето. Те са пълни с имената на знайни и главно незнайни (поне за мен и за хората, които са наясно с доста прочути имена от историята на световната цивилизация) дейци на чалгата.
С втория факт, с който се "сблъсках" на един широк столичен тротоар и който не мога да забравя вече няколко дни и нощи, е тапицерията на високите столчета край изнесените навън маси на някакво кафене. Не някакво изобщо, а намиращото се в самия корпус на Галерията за чуждестранно изкуство (в началото на столичната улица "Оборище"). От другата страна на улицата е втората сграда на Художествената академия. Напълно в хармония с околните културни институции е въпросната тапицерия - тя ни предлага възможността да положим задните си части върху лика на Мона Лиза. Вярно, че това са само репродукции на признатото за най-велико и ценно произведение на изобразителното изкуство, но са "докарани" доста сполучливо и са много на брой. Не е необходимо човек да се реди на опашка, за да се докосне, макар и по твърде необикновен начин до световния шедьовър.  
Справедливо се възмущаваме от трите цигански момчета, които се гаврили с портретите на нашите национални светини Васил Левски, цар Симеон и княз Борис. Но не е изключено, каквато версия се пусна, че те дори да не знаят кои са нарисуваните. При това всенародно опростяване... А проектантите на столовете в кафенето чудесно са знаели репродукция на коя картина са сложили под седалищата на клиентите. И са искали по този начин да издигнат реномето на заведението. Това с художествена деликатност бихме могли да наречем просветена простащина. А столоветe - vip-столове. И да си пием кафето, без да сядаме...
 

Застрахователи не покриват щети

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 133

НСИ отчете 2,5% годишна инфлация през юни

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 133

БНБ отчита бум на фалшивите банкноти

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 133

По-малко и по-скъпо винено грозде тази година

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 133

Германия прехвърля 800 000 войници

автор:Дума

visibility 343

/ брой: 133

Френската левица опитва да състави кабинет

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 133

Диктаторът Фухимори кандидат за президент

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 133

Накратко

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 133

Код "Пожар"

автор:Ина Михайлова

visibility 611

/ брой: 133

Вода в пясъка

автор:Евгени Гаврилов

visibility 317

/ брой: 133

Евро 2024 - в историята

автор:Марин Милашки

visibility 328

/ брой: 133

Преди да теглим потребителски кредит

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ