16 Юли 2024вторник08:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Рецепти на леля Ваня Токаджиева

/ брой: 300

автор:Дума

visibility 1049

Новогодишна пуйка

Взима се една млада пуйка. Измива се, изчиства се и се осолява отвътре и отвън. Нарязва се на ситно 1 глава лук и се запържва с 4 лъжици масло. Прибавят се последователно в запръжката 300 грама сърнешко (при липса телешко) месо нарязано на дребни кубчета, дреболиите от пуйката също нарязани на дребно, 7-8 маслини и една чаша ориз. Долива се малко вода, за да се свари оризът. Прибавя се сол и черен пипер на вкус и една лъжица ситно нарязан магданоз.
Пуйката се пълни с приготвената смес и се зашива. Полива се с 5-6 лъжици масло. Слага се в тава с малко вода и се завива добре със зелеви листа. Пече се в умерена фурна, като от време на време се полива с течността от тавата.
Празника позволява консумацията на малко повече Осмарски пелин.
   
Печени скумрии

Почистваме добре скумриите, посоляваме ги, заливаме ги с олио и оставяме да престоят така една нощ. След това увиваме всяка скумрия поотделно в хартия, намазана с олио, нареждаме ги в тавичка и печем около 25 минути в умерена фурна. Отвиваме ги и още топли ги нареждаме в чиния. Поръсваме ги със ситно нарязан магданоз и малко оцет.

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 1170

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 1088

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 1112

/ брой: 132

ЕК одобри 142 млн. евро помощ за фирмите, осигурили газ в кризата

автор:Дума

visibility 1132

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 1205

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 1248

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 1127

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 1140

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 1236

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 1148

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 1114

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 1161

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ