18 Октомври 2024петък11:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Рецепти на леля Ваня Токаджиева

/ брой: 300

автор:Дума

visibility 1275

Новогодишна пуйка

Взима се една млада пуйка. Измива се, изчиства се и се осолява отвътре и отвън. Нарязва се на ситно 1 глава лук и се запържва с 4 лъжици масло. Прибавят се последователно в запръжката 300 грама сърнешко (при липса телешко) месо нарязано на дребни кубчета, дреболиите от пуйката също нарязани на дребно, 7-8 маслини и една чаша ориз. Долива се малко вода, за да се свари оризът. Прибавя се сол и черен пипер на вкус и една лъжица ситно нарязан магданоз.
Пуйката се пълни с приготвената смес и се зашива. Полива се с 5-6 лъжици масло. Слага се в тава с малко вода и се завива добре със зелеви листа. Пече се в умерена фурна, като от време на време се полива с течността от тавата.
Празника позволява консумацията на малко повече Осмарски пелин.
   
Печени скумрии

Почистваме добре скумриите, посоляваме ги, заливаме ги с олио и оставяме да престоят така една нощ. След това увиваме всяка скумрия поотделно в хартия, намазана с олио, нареждаме ги в тавичка и печем около 25 минути в умерена фурна. Отвиваме ги и още топли ги нареждаме в чиния. Поръсваме ги със ситно нарязан магданоз и малко оцет.

Тестът за БГ-Алерт отново се провали

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 199

Ректорите поискаха по-голяма финансова независимост за ВУЗ

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 199

Милен Митев с втори мандат в БНР

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 199

Чуждите инвестиции се сринаха със 77% за година

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 199

Завършването на първия лот от "Хемус" се отлага

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 199

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 1158

/ брой: 198

Планът на Зеленски удари на камък в НАТО

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 199

Атина против двустранните мигрантски споразумения

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 199

София и Скопие ще строят Коридор №8

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 199

Аржентина и България заедно на Антарктида

автор:Таня Глухчева

visibility 69

/ брой: 199

Безсрамие!

автор:Мая Йовановска

visibility 43

/ брой: 199

Мутра „спасител“

автор:Юри Михалков

visibility 50

/ брой: 199

100 решения за България

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 199

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ