09 Юли 2024вторник20:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лъч светлина в тъмното царство

/ брой: 234

автор:Панчо Панчев

visibility 1520

    Горното заглавие е взето от статията на голям руски литературен критик за пиесите на не по-малък негов съвременник, качил на сцената по неповторим начин живота в царска Русия. Може би тъмното царство е пресилено сравнение с онова, което всеки ден гледаме на малкия екран, но си го позволявам, защото този път ще пиша за лъча светлина. В последно време няколко пъти попадам на предавания по телевизията, които не ме влудяват, както се случва най-често, а ме карат да се загледам в тях с удоволствие. И ми е трудно да си отговоря - предизборна тактика ли е това (не ми се вярва) или отговорните фактори са се вслушали в многото не само мои протести срещу агресията и неграмотността, които бълва малкият екран.
Така или иначе, не мога да не се зарадвам на поредицата музикални предавания, обикновено състезателни (без поле за измами обаче), с най-различни заглавия, но обединени от пеенето (какво по-хубаво), чието професионално равнище, както и естетическото им, възпитателно, патриотично и какво ли още не въздействие заслужават похвала.
Кои са тези предавания? Предварително моля да бъда извинен за евентуалните непълноти и неточности, с които ще ги изредя, но факт е, че попадна ли на някое от тях, забравям да прещраквам каналите. Не мога да ги подредя и по важност, но това едва ли е необходимо. За първото място според мен биха се конкурирали "Екс-фактор" - с общото си високо равнище (вече в няколко концерта) срещу проведения само в една вечер Конкурс за нова авторска българска песен "София пее, 2011", който е носител на значим обществен заряд. До тях се нареждат и певческото състезание "Гласът на България" (също с няколко хубави концерта), както и показът на талантливите (не всички, разбира се) деца с едва ли подходящото заглавие "Феномените".
    Целите, извикали на малкия екран тези предавания, многократно надхвърлят удоволствието, с което ги приемаме ние, телевизионните зрители. И как иначе, след като действащи лица тук са млади хора и деца, след като на много от гласовете и изпълненията им могат да завидят голяма част от какичките и батковците с утвърдени на естрадата имена, след като ни се подсказва, че съдбовно зациклилата в толкова други области наша родина има поне вокално бъдеще.
    В "Екс-фактор" силно ме впечатли не само завидното ниво на участниците, но и трогващото с емоционалните си реакции жури, което искрено се вълнуваше от изпълненията на младите си колеги. Двете чудесни певици Мария Илиева и Поли Генова, прочутият цигулар Васко Василев и музикалният авторитет Мага блестящо съчетаваха в поведението си авторитетност и компетентност със свободен артистизъм. Почти такова е впечатлението ми и от участниците и журито в "Гласът на България", където преценките си дават ветеранът Кирил Маричков и младите му колеги Ивана, Мариана и Миро, които също с активно съпричастие изживяваха всяка изпята на сцената нота. И в двете предавания журитата са и временни педагози на част от участниците, но това не им пречи да оценяват изпълненията не само пристрастно, а и справедливо. Поне според мен. Трогателни са моментите, в които заради регламента те трябва да се разделят с някого, въпреки качествата му.
Няколко отделни думи и за конкурса "София пее, 2011". Особено е значението му, когато българската песен (както и други творчески прояви на българското изкуство) е изтласкана от медийното и всяко сценично пространство за сметка на чужди, може би модни, но в повечето случаи скарани с добрия вкус звучения.
А в излъчванията на споменатите по-горе предавания, общо взето, беше проявен добър вкус. Може на американския посланик да не му се нрави грижата за българската песен, но аз я приветствам. Приятно изненадан бях също, че много от текстовете са смислени и написани не единствено от изпълнителите си, и дори имената на авторите бяха обявени. Харесаха ми и други неща - например конферирането на непорасналия (в добрия смисъл на думата) Део, когото неволно противопоставям на водещи като Румен от "Сделка или не" или Милена от танцувалното наиграване на градовете. Представата за свободно сценично поведение, което имат те двамата (за съжаление не са единствени на малкия екран), говори зле не само за тяхната ниска професионална култура, но и за онези, които ги избират и навярно ги харесват...
    Стискам палци за сбъдването на мечтата (а тя е пеенето да им стане съдба) и на четиринайсетгодишния Богомил, състезаващ се с "големите", и на малчуганите от конкурса "Феномени", и на всички гласовити момичета и младежи, които успях да чуя...



 

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ