16 Септември 2024понеделник21:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Горска трапеза

/ брой: 160

visibility 1142

Рецепти на леля Ваня Токаджиева

Фазан по френски

Почистеният, опърлен, измит и подсушен фазан, който е бил окачен да виси 3-4 дни на кука на хладно и проветливо място, се поставя в тенджера, в която са запържени в масло и олио ситно нарязани 60 г сланина, 50 г моркови, 50 г лук, 1 връзка магданоз, 1 стрък мащерка, 3 клонки целина.
Фазанът се запържва до порозовяване. Прибавят се 200 мл сухо бяло вино, 100 мл бульон и ястието се задушава на умерен огън 30-40 минути в похлупена тенджера.
Отделно в 500 мл прясно мляко се варят 500 г кестени с по една щипка сол и захар. Приготвеното пюре след пасиране се изсипва в центъра на голяма чиния, наоколо се нареждат порциите фазан и всичко се залива със соса, получен при задушаването на месото.

Риба по хайдушки

Почистена и измита 800 г бяла риба се разделя на порции, посолява се и се поставя в гърне. Добавят се ситно нарязан 150 г лук, 60 г прясно масло, 12 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, ситно нарязана половин връзка магданоз. Гърнето се затваря плътно и се задушава 60 минути в умерена фурна.
Готовата задушена риба се разпределя в 4 чинии и за гарнитура се прибавят 500 г сварени картофи и ситно нарязан копър.

Три са версиите за инцидента с военния самолет L-39 ZA

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 176

КНСБ настоява линията на бедност за догодина да е 667 лв.

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 176

3431 ученици са отпаднали през миналата учебна година

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 176

Едва 10% от пожарникарите у нас са жени

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 176

Чужди инвеститори бягат от България

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 176

България е с най-голямо неравенство на доходите в ЕС

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 176

70% от продажбите на лизинг са на автомобили

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 176

БНБ пуска сребърна монета за Рибния буквар

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 176

Ескалацията срещу Русия е само отложена

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 176

Темата за мигрантите разделя Европа

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 176

Сърбия връща военната служба

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 176

Накратко

автор:Дума

visibility 1233

/ брой: 176

На петнадесети - без фанфари

автор:Боян Бойчев

visibility 452

/ брой: 176

Вот за мир или война

автор:Юри Михалков

visibility 604

/ брой: 176

"БСП-Обединена левица" дава знак за промяна в лявото

автор:Юлия Кулинска

visibility 375

/ брой: 176

Гладът в Америка се увеличава

visibility 368

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ