15 Юли 2024понеделник19:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Горска трапеза

/ брой: 160

visibility 959

Рецепти на леля Ваня Токаджиева

Фазан по френски

Почистеният, опърлен, измит и подсушен фазан, който е бил окачен да виси 3-4 дни на кука на хладно и проветливо място, се поставя в тенджера, в която са запържени в масло и олио ситно нарязани 60 г сланина, 50 г моркови, 50 г лук, 1 връзка магданоз, 1 стрък мащерка, 3 клонки целина.
Фазанът се запържва до порозовяване. Прибавят се 200 мл сухо бяло вино, 100 мл бульон и ястието се задушава на умерен огън 30-40 минути в похлупена тенджера.
Отделно в 500 мл прясно мляко се варят 500 г кестени с по една щипка сол и захар. Приготвеното пюре след пасиране се изсипва в центъра на голяма чиния, наоколо се нареждат порциите фазан и всичко се залива със соса, получен при задушаването на месото.

Риба по хайдушки

Почистена и измита 800 г бяла риба се разделя на порции, посолява се и се поставя в гърне. Добавят се ситно нарязан 150 г лук, 60 г прясно масло, 12 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, ситно нарязана половин връзка магданоз. Гърнето се затваря плътно и се задушава 60 минути в умерена фурна.
Готовата задушена риба се разпределя в 4 чинии и за гарнитура се прибавят 500 г сварени картофи и ситно нарязан копър.

Църквата почита светите Кирик и Юлита

автор:Дума

visibility 24

Левите с послание за обединение

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 132

Няма да подкрепим Денков за премиер

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 132

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 236

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 228

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ